Veikko Haakana: Mykiösaaren mysteeri

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Onpa raikastavaa sukeltaa pitkästä aikaa nuorten romaaniin ja nimenomaan teknisten vimpaimien ulkopuolelle!

Rovaniemen kaksoset, Vikke ja Veko, viettävät kesäisiä päiviä Punkaharjulla luonnonhelmassa Puruveden saarilla. Kalalla eletään, vaikka kalakukko katoaakin ihmeellisesti retkieväistä.

Susi sen syö, joten oma henkikin voi olla katkolla. Pelkokerroin kummasti kasvaa.

Alkaa melkoinen rulijanssi pontikankeittäjineen, kelumiehineen, nuottaporukoineen, poliiseineen, ja tietysti koko sukulaisjoukko on lopulta vyyhdissä mukana. Loppulukuna rantakalalla kertoja-Veko summaa väenmääräksi ison luvun:

“… yhteenlaskien oli Petäjäsaaressa tämän jälkeen kolmekymmentä ja viisi ihmistä ja yksi kuollut susi.”

Kirjan tapahtumat ovat puolen vuosisadan takaa, jolloin suden kaatamisesta maksettiin tapporahaa. Luonnonsuojelijoille ei taida tämä teos kelvata, paitsi jos ottaa ajankulun huomioon. Sota-aika tuolloin vielä monen mielessä läsnä, kuolemalla omat arvonsa ja kategoriansa.

Oikeastaan Mykiösaaren mysteeri kannattaa nostaa yhtenä mainiona esimerkkinä esille tekemään kunniaa tekijänsä yli puolivuosisataiselle kirjailijataipaleelle: Opettaja Veikko Haakana, syntynyt Parikkalassa 21.8.1923, elää Sodankylässä pitkän kirjaurakan aikaansaaneena; 47 kirjaa on plakkarissa, laskee Haakanaa haastatellut Outa-retkeilylehti. Viimeisin teos on nimeltään Unien kirja neljän vuoden takaa.

Mykiösaaren mysteeri esiintyy joissakin luetteloissa nimellä Mykiösaaren arvoitus, mutta ainakin käsissäni oleva kirja kulkee mysteeri-nimellä. Tekijäksi Valistus on merkinnyt Veikko O. Haakanan eli mukana kirjoitustyössä on ollut Ville Paakonmaa, jonka kanssa aikaisemmin, vuonna 1959, ilmestyi nuortenromaani Tavoitteena tunturi.

Pitkä on ura miehellä takana, kirjallisuutta moneen lähtöön: runokirjoista eräkirjoihin, nuortenkirjoista romaaneihin. On mistä valita. Itse tykästyin aikoinaan hänen eleettömään romaaniinsa Arkuntekijä, joka mainitaan myös tällä kattavalla Kirjasampo-listalla.

hikkaj

SUOMEN ARVOSTELIJAIN LIITON eli SARVin JÄSEN ilman sarvia ja hampaita - myös lukiessa. Opettaja - ollut. Kieli kaikki kaikessa - suomen kieli. Ei Kilven voittanutta - Volterin eikä Eevankaan. Kotiblogipottu. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 242 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...