Michael Mortimer: Neitsytkivi

Neitsytkivi

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Kaikki vaikuttaisi alkavan Nobel-juhlista. Biologian opiskelija Ida Nordlund saa oudon ja epäselvän puhelun isoäidiltään Venäjältä. Tämä pyytää Idaa vain osallistumaan juhliin – kutsu kyllä järjestyy – ja noutamaan erään lippaan sekä huolehtimaan siitä, ettei lipas joudu vääriin käsiin. Juhlissa kaikki menee kuitenkin pieleen, vuoden fysiikan nobelisti Anatoli Lobov murhataan ja syntyneen hämmingin keskellä Ida joutuu pakenemaan. Hän ehtii saada Lobovilta lippaan, jossa on kivi ja mukana vanha kirje. Tätä tuntuvat tavoittelevan muutkin, sillä Ida yritetään myös päästää pois päiviltä, eikä hän uskalla enää luottaa keneenkään. Tosin omatkin arviot pettävät ja siitä seuraa karvas muistutus myöhemmin!

Ida pakenee pohjoiseen, isoäidin mökille, jossa naapurin Lasse lupaa auttaa häntä. Idaa etsitään murhaajana ja hän on lehtien etusivuilla, joten hän vetäytyy vielä kauemmas metsästysmajaan odottamaan tilanteen rauhoittumista. Lasse on iäkkäämpi ja kertoo vähitellen Idalle lisää tämän äidistä, joka kuoli nuorena sekä isoäidistä, joka on aina ollut erittäin etevä tutkija.

Kiven salaisuus ei vielä selviä, mutta jotain outoa se saa aikaan esimerkiksi eläimissä. Ainoat, mahdollisesti uskottavat lähteet, kertovat kiven kuuluneen Daniel Solanderille, joka toi sen matkoiltaan Australiaan ja Uuteen Seelantiin. Hän kirjoitti kivestä sekä hurjasta taistelusta alkuasukkaiden kanssa Carl von Linnélle ja luovutti todennäköisesti kivenkin oppimestarilleen… Linné kutsui kiveä Neitsytkiveksi. Miten asiaan liittyvät jokihelmisimpukat, valtavat hyökkäävät lokit, nykytiede ja -tekniikka sekä isoäiti-Alman elämä Venäjällä?

Kirja vaikuttaa alusta asti hieman sekavalta monine päällekkäistarinoineen sekä hieman haaleina henkilökuvina. Sivujen piirrokset eivät mielestäni tilannetta ainakaan paranna. Lisäksi kasvitieteelliset selitykset ja tunnetut nimet eivät luo sitäkään uskottavuutta, joka tästä muuten välittyisi. Kerronta on kuitenkin erittäin sutjakkaa ja tilanteet vaihtuvat nopeasti, jännityskin pysyy yllä kohtalaisesti.

Valitettavasti en oikein ymmärrä tämän kirjallisuuslajin suurta viehätystä. Tähän kirjaan on kuitenkin luvattu vielä viisi lisäosaa eli tulossa on kuusiosainen sarja, joka toivottavasti paranee edetessään.

Michael Mortimer on salanimi, jonka takaa löytyvät kirjailijat Daniel Sjölin ja Jerker Virdborg.

Irja

Irja ei vierasta mitään kirjallisuuden genreä, mutta pitää eniten hyvistä elämäkerroista, trillereistä, kauhusta, jännäreistä, yhteiskunnallisesta ja poliittisesta kirjallisuudesta. Lukenut kaiken käsiinsäsaaman 4-vuotiaasta lähtien. Vinkkaa noin 20 % lukemastaan. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 298 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...