Katja Kettu ja Aki Salmela (toim.): Novelli palaa! Matkanovelleja

Osta kirja itsellesi

Lokakuussa 2012 käynnistyi Nuoren Voiman Liiton hanke, jonka tarkoituksena on ollut nostaa novellin näkyvyyttä Suomessa. Vuoden mittainen projekti on sisältänyt yhteistyötä niin kustantamojen kuin VR:n kanssa. Hankkeen loppupuolella julkaistu Matkanovelleja -niminen antologia sisältää vuoden aikana Matkaan -lehdessä julkaistut 12 novellia ja lisäksi 10 uutta tekstiä. Teemavuoden yhteydessä on julkaistu jo aikaisemmin tänä vuonna Vilja-Tuulia Huotarisen toimittama Taskunovellit -kokoelma.

Matkanovelleja on aivan mainio kokoelma niin vanhojen tuttujen kuin uusien tulokkaiden tekstejä. Petri Tamminen, Rosa Liksom ja Leena Krohn eivät tarjoa kirjailijat jo tuntevalle yllätyksiä mutta aina laadukkaita tekstejä kuitenkin. Johanna Sinisalo, Juha Hurme ja Jari Järvelä vastaavat teoksen huumoripuolesta ja tekevät sen viihdyttävästi. Tummia sävyjä ja perhedraamojakin on mukana ainakin Joel Haahtelan, Maritta Lintusen ja Joni Pyysalon novelleissa. Mukana on muistoja lapsuuden kesistä Pariisiin ja junan vessoista Amerikan mantereelle. Esiintyypä eräässä tarinassa Eeli Siinistökin, joka muistuttaa varsin paljon erästä tärkeää valtionmiestä.

Taskunovelleihin verrattuna Matkanovellit sisältää hyvin perinteistä novellistiikkaa eikä kokeiluja juuri ole. Tekstit on jaoteltu junamatkustamiseen liittyviin alalukuihin, vaikka osa novelleista sivuaa vain löyhästi junaa tai matkustamista ylipäänsä. Moni tarina on onnistunut ja kestää jopa useamman lukukerran, vaikka teosta muuten vaivaakin pieni epätasaisuus. Novelli palaa -hanke on  toivottavasti onnistunut herättämään suomalaisten lukijoiden kiinnostuksen kotimaiseen novellistiikkaan. Antologian monipuolisuus takaa nimittäin sen, että jokaiselle lukijalle on tarjolla jotakin. Ja matka voi alkaa.

Heidi V.

Kieleen ja kirjallisuuteen intohimolla suhtautuva Heidi Viherjuuri asuu ja työskentelee tällä hetkellä Saksassa. Innostuu tulevaisuuden klassikoista ja novelleista ja pitää kielitajuaan yllä lukemalla uutta kotimaista proosaa. Kaikki vinkit »

Kommentti

  1. Olen lukenut nämä novellit lokakuussa ja mitään järisyttävää lukukokemusta siitä ei ole jäänyt. Jos ei ole lukenut aiemmin novelleja, suosittelisin kyllä aloittamaan jollain muulla kokoelmalla. Se etu tässä kokoelmassa, että tekstit eivät ole kovin pitkiä, mutta selvää epätasaisuutta löytyy. Ja ehkä aihekin jotenkin alkaa jossain vaiheessa tympiä. Osassa matka-aihe on selvästi, osassa löyhemmin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.