Amélie Nothomb: Nöyrin palvelijanne

Nöyrin palvelijanne

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Kun Amélie saa töitä japanilaisesta suuryhtiöstä, hän kuvittelee toteuttavansa suuren haaveensa. Hän uskoo, että sujuvasta kielitaidosta ja eri kulttuurien ymmärtämisestä olisi apua hänen urallaan, mutta näin se ei mene. Ei lähimainkaan. Hän on ulkomaalainen, nuori, nainen, eikä hän tiedä, miten Japanissa toimitaan. Ei ole sopivaa, että ulkomaalainen kahvia tarjoileva tyttö ymmärtäisi, mistä liikeneuvotteluissa puhutaan – ei, se tuottaa suunnatonta häpeää hänen esimiehilleen. Vaikka työpaikkahierarkian alimmalta portaalta luulisi olevan vain yksi suunta, ei se Amélien tapauksessa ole suinkaan ylöspäin. Siitä hänen lähin esimiehensä, sadistinen neiti Mori pitää huolen.

En tiedä, kumpi olisi pahempaa – se, että Amélie Nothombin Nöyrin palvelijanne olisi tosipohjainen kertomus, vai se, että se olisi silkkaa fiktiota. Jos tarina olisi totta, olisi japanilainen työnteon ja esimies–alainen-asetelman kulttuuri länsimaisin silmin kerrassaan käsittämätöntä henkistä väkivaltaa. Jos taas kirjan lukee puhtaana fiktiona, sen mustamaalaavaa pahantahtoisuutta olisi yhtä lailla hankala ymmärtää.

Ehkäpä kirja kannattaa lukea satiirisehkona tapainkuvauksena. Kirjan Amélien kärsimykset ja nöyryytykset ovat niin uskomattomia. Mutta toisaalta kirjan puolivälin paikkeilla Amélie Nothomb kirjoittaa niin nihilistiseen sävyyn jakson naisen asemasta Japanissa, että jotain paljastavaa siinä on. Ja tätä taustaa vastaan myös neiti Moria ja hänen loputonta nöyryyttämishaluaan on mahdollista ymmärtää edes hieman.

Yhtä kaikki, Amélie Nothombin Nöyrin palvelijanne on sujuvasanainen arjen kauhutarina, joka kannattaa lukea. Suosittelen!

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää maantiepyöräilystä, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 303 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...