Monsuunimantroja

Satu Rommi: Monsuunimantroja

Satu Rommi on astangajoogan harjoittaja ja opettaja ja vapaa toimittaja. Hän on kirjoittanut useampia matkakirjoja elämästään Intiassa ja Kaakkois-Aasiassa; tämä Monsuunimantroja on jo neljäs. Siinä Rommi kirjoittaa paljon joogasta ja elämästä Mysurussa Etelä-Intiassa. Nappasin tämän herätelöytönä lähikirjaston tyrkkyhyllystä, koska pidän kirjoista... Lue koko vinkki »

Michael Palin: Pohjois-Korean päiväkirja

Kansalaisethan ne kiinnostaisivat, tavan kaduntallaajat, työläiset, maanviljelijät, metrossakulkijat, pyöräilijät. Vaan eipä heitä juuri tapaa Monty Pythonin koomikko-näyttelijä, maailmanmatkaaja, kirjailija Michael Palin kaksiviikkoisella matkallaan suljetussa 25-miljoonaisessa Pohjois-Koreassa, jossa hän filmiryhmän kanssa luvan perästä kuvaa maa... Lue koko vinkki »
Hovitanssija

Kyung-sook Shin: Hovitanssija

Korealainen kirjailija Kyung-sook Shin löysi historiankirjoista maininnan 1800-luvulla eläneestä korealaisnaisesta Yi Jinistä, hovitanssijasta, joka puhui ranskaa ja matkusti ranskalaisen lähettilään kanssa Pariisiin. Maininta oli niin eriskummallinen ja häipyi niin historian käänteisiin, että Shinin oli pakko tarttua siihen ja kirjoittaa romaani, ... Lue koko vinkki »
Tulevaisuuden arabi 3

Riad Sattouf: Tulevaisuuden arabi 3 : Lapsuus Lähi-idässä (1985–1987)

Kohtaamme jälleen Riad Sattoufin, nyt 7-vuotiaana koulupoikana, Tirma'lan takapajuisessa kylässä Syyriassa Homsin liepeillä. Perhe on asunut Syyriassa jo kolme vuotta, mutta Riadin ranskalaisella äidillä alkaa mitta tulla lopullisesti täyteen. Mikään kun ei toimi niin kuin kotona Bretagnessa. Professori-isä yrittää pitää yhä kiinni idealismistaan, ... Lue koko vinkki »
Nöyrin palvelijanne

Amélie Nothomb: Nöyrin palvelijanne

Kun Amélie saa töitä japanilaisesta suuryhtiöstä, hän kuvittelee toteuttavansa suuren haaveensa. Hän uskoo, että sujuvasta kielitaidosta ja eri kulttuurien ymmärtämisestä olisi apua hänen urallaan, mutta näin se ei mene. Ei lähimainkaan. Hän on ulkomaalainen, nuori, nainen, eikä hän tiedä, miten Japanissa toimitaan. Ei ole sopivaa, että ulkomaalain... Lue koko vinkki »
Jacob de Zoetin tuhat syksyä

David Mitchell: Jacob de Zoetin tuhat syksyä

Jacob de Zoetin tuhat syksyä hurmasi nimellään ja viimeistään kirjailijan nimi varmisti, että kirja päätyi kirjastosta mukaan. David Mitchell on mainion Pilvikartaston kirjoittaja, eikä Black Swan Green ole sekään hullumpi. Kirja sijoittuu vuoteen 1799 ja Japaniin, joka oli tuolloin lähes täysin ulkomaailmalta suljettu. Ainoa poikkeus on Dejima,... Lue koko vinkki »
Kaima

Jhumpa Lahiri: Kaima

”Mies joka antoi sinulle nimensä, mieheltä joka antoi sinulle nimesi.” Kaima on aivan erityisen hyvä kirja, alusta loppuun. Jos yritän kuvata sen tarinaa muutamalla virkkeellä, en luultavasti tule onnistumaan. Ei varmasti kuulosta kovinkaan erityiseltä, jos kerron että Kaima on kertomus miehestä, jonka elämä muovautuu pitkälti sattumien seurauk... Lue koko vinkki »
Arnellin perhe

Anni Swan: Arnellin perhe

Arnellin perhe on lastenkirja, joka kertoo samannimisestä helsinkiläisestä perheestä. Perheen isä on lähtenyt Australiaan, jonne myös äiti ja lapset muuttavat. Siellä elämä ei ole helppoa rahallisesti eikä muutenkaan, kun ympäristö on niin erilainen Suomeen verrattuna. Kirja on jossain määrin perinteisen tyttö- ja seikkailukirjan risteytys, jote... Lue koko vinkki »
Onni Afrikassa

Teija Niemi: Onni Afrikassa

Onni Afrikassa on helppolukuinen lastenkirja. Suomalainen Onni on perheensä kanssa matkalla Etelä-Afrikassa. Hän lähtee Kapkaupungissa isänsä kanssa kiertoajelulle ja eksyy slummissa. Siellä Onni tapaa paikallisen pojan ja suurimman osan ajasta kirjassa seurataan poikien yritystä löytää Onnin isä. Afrikka on maanosana todella kiinnostava, jon... Lue koko vinkki »
Kahden maailman tyttö

Marja-Leena Tiainen: Kahden maailman tyttö

17-vuotias Tara on kurdiperheestä. Isä ja veli kieltävät häntä liikkumasta suomalaisten ja erityisesti poikien kanssa koulun ulkopuolella. Lisäksi nämä yrittävät pakottaa hänet naimisiin vanhemman miehen kanssa. Tilanne menee niin pahaksi, että Tara pelkää henkensä puolesta ja lähtee turvakotiin pakoon. Kunniaväkivalta on arkipäivää joillekin my... Lue koko vinkki »
Tulvaniitty

Jhumpa Lahiri: Tulvaniitty

Hyvin kerrottua tarinaa on usein mahdotonta erottaa todellisuudesta. On haasteellista sanoa, missä kohdin sen laatinut henkilö on ainoastaan raottanut henkilökohtaista muistojen aarrearkkuaan, missä kohdin ehkä välittänyt tai värittänyt jonkun toisen kokemaa ja missä kohdin käyttänyt tuota yksinomaan fiktiivisen kerronnan harjoittajille suotua runs... Lue koko vinkki »
Fundamentalisti vastoin tahtoaan

Mohsin Hamid: Fundamentalisti vastoin tahtoaan

Kirjan Fundamentalisti vastoin tahtoaan päähenkilö on pakistanilainen Changez. Hän kertoo Lahoressa sijaitsevassa kahvilassa tarinaansa maahan saapuneelle amerikkalaiselle henkilölle. Changez on päässyt Yhdysvaltoihin Princetonin yliopistoon opiskelemaan, saanut valmistumisensa jälkeen työn arvostetussa konsulttiyrityksessä ja seurustelee paikallis... Lue koko vinkki »
Kasvokkain

Vivi-Ann Sjögren: Kasvokkain : muistiinpanoja Beninistä

Kirjailija Vivi-Ann Sjögren sai stipendin kulttuuri-instituutti Villa Karoon Beniniin Afrikkaan. Pian sen jälkeen hän teki toisen matkan samaan paikkaan. Kirjassa Kasvokkain hän kertoo kokemuksistaan matkoilla. Teksteissä kuvaillaan ihmisiä, kohtaamisia ja paikallista elämää. Tämä ei siis ole perinteinen matkakertomus, jossa paikat olisivat pääo... Lue koko vinkki »
Hän rakastaa minua

Virpi Pöyhönen: Hän rakastaa minua

Kaksi naista, jotka tahollaan kaipaavat jotakin. Kiira on viettänyt vuoden vaihto-oppilaana Wyomingissa pienellä paikkakunnalla. Siellä hän tutustui Joniin ja Sheenaan, joiden ystävyys merkitsi hänelle enemmän kuin koskaan voisi arvata. Se oli koko maailma! He tekivät kaiken yhdessä ja elämä sekä nuoruus maistuivat. Aika Wyomingissa oli upeaa, k... Lue koko vinkki »
Kunnia

Elif Shafak: Kunnia

"Murhatessaan yhden Iskender tappoi monta. – – Mies, jolta on viety hänelle kuulunut kunnia, on kuollut mies." Elif Shafak, yksi ehdottomista kirjailijatarsuosikeistani, on jälleen kirjoittanut kirjan, jonka luettuani en länsimaisena, tasa-arvon keskellä kasvaneena naisena voi muuta kuin käpertyä kiitollisuuteen. Kiitollisuuteen siitä, että min... Lue koko vinkki »
Tuulen maa

Hanna Tuuri: Tuulen maa

Tuulen maa on Irlannissa asuvan suomalaisen Hanna Tuurin kolmas omaelämäkerrallinen kirja, joka muistuttaa jonkin verran myös matkakertomusta. Lyhyehköt tekstit kertovat hänen omasta arkielämästään, saarivaltiosta, sen ihmisistä ja erikoisuuksista. Tuuri asuu irlantilaisen miehensä kanssa maaseudulla pikkukylässä. Kohtaamisilta amerikkalaisten ja e... Lue koko vinkki »
Venäjää aikuisille

Hannu Mäkelä: Venäjää aikuisille

Varmaan kaikilla suomalaisilla on jonkinlainen käsitys Venäjästä ja sen kansalaisista, mutta samalla ei niitä kuitenkaan tunneta kunnolla. Hannu Mäkelän kirja Venäjää aikuisille lisää omalta osaltaan tietoutta tällä saralla. Mäkelä kirjoittaa omista matkakokemuksistaan Venäjällä, sikäläisistä ihmisistä ja muista paikallisista asioista. Kirjan lu... Lue koko vinkki »