Tim Walker: Lost in Suomi : miten tapasin suomalaisen vaimoni ja muita kertomuksia

Lost in Suomi

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Olen kovasti viehättynyt ulkosuomalaisten julkaisemista kirjoista, joissa he kertovat sopeutumisestaan uuteen kulttuuriin. He voivat aitiopaikalta – ja usein vasta hullunkuristen ja nolojenkin tapatörmäysten jälkeen – selventää, miten hämmentäviä kulttuurierot ovat osana omaa arkea. Yhtään vähäisempää ei ole kuulla, mitä muut meidän tavoistamme ajattelevat. Päinvastoin, suomalainen on aina utelias kuulemaan, mitä meistä maailmalla tykätään.

Tim Walker on kirjoittanut mehevän tarinakokoelman omasta sopeutumisestaan Suomeen. Kuin enteenä tulevasta, Tim tutustui jo lapsuudessaan Yhdysvalloissa suomalaiseen Kivisten perheeseen. Jos jotkut Kivisten tavat järkyttivätkin naapurustoa, heitä kutsuttiin korrektisti “erilaisiksi”. Ja kun Tim 17-vuotiaana matkusti Helsingistä Venäjälle vapaaehtoistyöhön lastenleirille, niin matka suomalaisuuteen sai aivan uuden suunnan. Hän oli tavannut Johannan, tulevan vaimonsa.

Nuori pari asui ensin Bostonissa Yhdysvalloissa, mutta perheen kasvaessa Suomi houkutteli rauhallisemmalla elämäntahdillaan. Ressun alakoulu Helsingissä sai opettajakseen sympaattisen amerikkalaismiehen ja Timin suomalaisympyrät laajenivat perhepiiristä työelämään. Yksi hänen kirjansa helmiä onkin juuri suomalaisen ja amerikkalaisen koulujärjestelmän – ja samalla työelämän – erojen ihmettely. Hupaisimmat hämmästelyn aiheet löytyvät koulutuntien sijaan tauoilta ja opettajainhuoneesta. Systeemi opettaa Timinkin pitämään taukoja – suomalaisten rakastamia kahvitaukoja – ja kantamaan vastuunsa työpaikan kahvivarannoista.

Huomaan oppivani paljon uutta Amerikan maalta, mutta myös meistä itsestämme. Puheeksi tulee ilman muuta myös sosiaalisen kanssakäymisen erot. Ja moneen kertaan, läpi kirjan. Walker saa kuitenkin ajattelemaan small talkia myös uudesta näkökulmasta. Small talkissaan amerikkalainen on kohtelias ja huomaavainen lähimmäistään kohtaan, mutta pyöriikö suomalaisen small talk herkästi hänen itsensä ympärillä? Yllätys ei ole sekään, että saunanakuilumme ja kovat pakkaslukemat otetaan esille – mutta ainahan siitä on hauska kuulla ulkomaalaisen suusta.

Erittäin hauska ja nopealukuinen kahden kulttuurin vertailupläjäys. Viehättävä kuvitus rytmittää tekstejä. Englanninkielinen versio on mitä mainioin lahjaidea ulkomaille. Tim Walkerin ajatuksiin voi tutustua myös hänen Taught by Finland -blogissaan.

Marja-Liisa

Intohimoinen lukija, jolle kirjat ovat elämänmittainen haaste ja ruostumaton rakkaus. Koko kirjo käytössä, runoista dekkareihin ja kaunosta tietokirjallisuuteen. Luettujen pinoa on listattu myös Tuhansia sivuja -blogiin. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 300 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...