Kapitalismin suuri illuusio

Samu Kuoppa ja Riina Tanskanen: Kapitalismin suuri illuusio

Elämässä on käytännössä pitkälti kyse taloudesta. Kapitalismin suuri illuusio -kirjan esipuheen mukaan talous on järjestelmä, jolla elämän edellyttämät resurssit – ruoka, vesi, lämpö, turva, suoja – jaetaan tai ollaan jakamatta. Taloudesta puhutaan kuitenkin käyttäen hienoa talouskieltä, joka saa talousasiat vaikuttamaan tylsiltä ja tavoittamattomi... Lue koko vinkki »
Viime ajat

Katja Raunio: Viime ajat

Katja Raunio on kiinnostava kirjailija, jonka toinen romaani Sinun päiväs koittaa teki vaikutuksen. Samassa huumassa luettu esikoisromaani Käy kaikki toteen ei sitten niin osunutkaan, joten Viime ajat saapui luettavaksi ristiriitaisin odotuksin. Kyseessä on pienoisromaani: vähän reilut sata pienikokoista sivua. Teksti virtaa sivuilla vapaasti; k... Lue koko vinkki »
Tyhjyyspäiväkirja

Emi Yagi: Tyhjyyspäiväkirja

Työelämässä miesten ja naisten osat eivät ole samanlaiset. Naisille on taipumus kertyä kaikenlaista pikkusälää, kuten toimiston siisteydestä, kahvinkeittämisestä ja sensellaisesta puuhastelusta huolehtimisesta, ihan riippumatta siitä, kuuluuko se toimenkuvaan vai ei – tavanomainen ”keitäpä tyttö kahvit” -ilmiö. Japanissa naisen asema työelämässä on... Lue koko vinkki »
Tapio Tomsten : Työmiehen päiväkirja 2018-2022

Pentti Otsamo: Tapio Tomsten : Työmiehen päiväkirja 2018–2022

Nykyään sivun strippisarjakuvat eivät ole enää niin yleisiä kuin joskus aikoinaan ja ihmekkös tuo, kun sarjakuvien käyttö lehdissä vähenee vähenemistään. Tapio Tomsten : Työmiehen päiväkirja 2018–2022 edustaa siis jo jonkinmoista harvinaisuutta. Sarjakuva ilmestyi alunperin Teollisuusliiton Tekijä-lehdessä ja tähän albumiin on koottu sarjakuva koko... Lue koko vinkki »
Alaiset

Olga Ravn: Alaiset : 2100-luvun työpaikkaromaani

Millaista on työnteko 2100-luvulla? Kovin selvää kuvaa siitä ei tästä kirjasta saa. Tanskalainen kirjailija Olga Ravn on kirjoittanut kirjan, joka koostuu joukosta numeroituja todistajanlausuntoja, jotka on kerätty avaruusaluksen työntekijöiltä. Niillä haluttiin selvittää ”työntekijöiden ja oleskeluhuoneissa olevien esineiden välisiä suhteita”. ... Lue koko vinkki »
Työn historia

James Suzman: Työn historia : Mihin käytämme aikamme?

Teemme työtä elääksemme ja elämme jotta voisimme tehdä töitä. Nykyihmisen maailmaa ja identiteettiä määrittää hyvin voimakkaasti työnteko. Se sanelee missä ja kenen kanssa vietämme aikaamme ja jopa arvomaailmamme ja poliittisia asenteitamme. Varsinkin ekonomisteille työn tekeminen on jotakin mihin lajillamme on peräti perinnöllinen tarve ja heidän ... Lue koko vinkki »
Oma valinta

Päivi Ahtiala (toim.): Oma valinta : Minä myyn seksiä

Asiakas tuntui olevan aluksi täysin kuuro koiransa villiintymiselle. Lopulta hän kuitenkin keskeytti antaumuksellisen pyllyreiän lipomisen, huudahti "Tyst nu, Rolle, pappa nuolee nyt peppua" ja jatkoi hommaansa. En tiedä, mitä Rolle asiasta ymmärsi, mutta ainakin se rauhoittui kiltisti odottamaan isäntänsä puuhailujen loppumista. Seksin myymises... Lue koko vinkki »
Ehkä

Petra Vallila: Ehkä

Runoudessa yksi näppärä tulokulma on ottaa joku kielenkäytön rekisteri, joka ei ole aivan kotonaan kaunokirjallisuudessa, ja hyödyntää sitä. Mutta että asiallinen, kuivakka yrityskieli? Onnea matkaan. Ehkä-kokoelman tasaisen harmaata kantta rikkoo vain kaksi kapealla viivalla piirrettyä suorakaidetta, joiden valkoisen ja tummemman harmaan luoma kol... Lue koko vinkki »
Unelma helposta työstä

Kikuko Tsumura: Unelma helposta työstä

Japanilainen Kikuko Tsumura (s. 1978) on uusi tuttavuus suomalaisille lukijoille. Tsumura aloitti kirjailijanuransa voitettuaan uuden kirjoittajan julkaisemattomalle novellille myönnettävän Dazai Osamun nimikkopalkinnon vuonna 2005. Tsumura on voittanut useita muitakin palkintoja. Tsumuran perusaiheisiin kuuluu prekaari työelämä ja niin tässäkin... Lue koko vinkki »
Kiinnijääneet

Tanja Seppänen: Kiinnijääneet

Tanja Seppänen (s. 1982) on runoilijana julkaissut toistaiseksi tämän yhden runokokoelman. Sen lisäksi Seppäsen meriitteihin lukeutuu J. H. Erkon kirjoituskilpailun voitto vuonna 2011. Erkon kilpailun raati vertasi Seppäsen tyyliä ITE-taiteeseen tai naivistisiin tauluihin. Vertaus on osuva, tietynlaista naivismia tässä kokoelmassa onkin aistittavis... Lue koko vinkki »
Cikada

Shaun Tan: Cikada

Aina silloin tällöin olen täälläkin haikaillut aikuisille suunnattujen kuvakirjojen perään ja tässä sitä nyt sitten on. Työelämän helvettiin paneutuva Cikada kertoo kaskaasta, joka on seitsemäntoista vuoden ajan uskollisena palvellut työnantajaansa ja palkintona on ollut vain työpaikkakiusaamista ja niin pieni palkka, että sillä ei makseta edes kod... Lue koko vinkki »
Nomadland

Jessica Bruder: Nomadland : Surviving America in the Twenty-first Century

Nomadland on viime aikoina viihtynyt otsikoissa, voittihan kirjaan perustuva elokuva kolme Oscaria, mukaan lukien parhaan elokuvan Oscarin. Vaikka elokuva onkin päähenkilönsä osalta fiktiivinen, lukeutuu itse kirja tukevasti tietokirjallisuuden puolelle. Jessica Bruderin reportaasikirja kertoo amerikkalaisen keskiluokan murtumisesta ja uuden alakul... Lue koko vinkki »
Valosta rakentuvat huoneet

Pirkko Soininen: Valosta rakentuvat huoneet

Ilahduin, kun luin Bazarin julkaisevan elämäkertaromaanin Olivia Mathilda (Wivi) Lönnistä, tuosta aikanaan miesarkkitehtien varjoon jääneestä naisarkkitehdistä. Monet tietävät Herman Geselliuksen, Armas Lindgrenin ja Eliel Saarisen, harvat heidän aikalaisensa Wivi Lönnin (1872-1966). Pirkko Soinisen kirja Valosta rakentuvat huoneet  poistaa tuon ti... Lue koko vinkki »
Vähemmällä enemmän

Juha T. Hakala: Vähemmällä enemmän

Olen viihtynyt Juha T. Hakalan kirjojen parissa. Hakalalla on lukioaikaisen oponi mieleen tuova lempeän isällinen äänensävy, taito kirjoittaa sujuvasti ja paljon hyviä ajatuksia siitä, miten kiireen ja paineiden keskellä ihminen parhaiten selviytyy. Ajatusten taustalla on konkreettista käytännön kokemusta, muun muassa kymmenen vuoden pesti Maisteri... Lue koko vinkki »
Kupliva kirjoittaminen

Urpu Strellman ja Kimmo Svinhufvud: Kupliva kirjoittaminen

Ajatellaan kuitenkin nyt vain työntekijää, siis itseämme. Jos sinä käytät paljon aikaa kirjoittamiseen, eikö olisikin mielekästä, että tekstisi täyttäisivät mahdollisimman hyvin tehtävänsä ja kenties jopa erottautuisivat muiden tekstien joukosta, että niitä todella luettaisiin ja niillä olisi vaikutusta?Ja eikö olisi vielä mielekkäämpää, että oppis... Lue koko vinkki »
Brotopia

Emily Chang: Brotopia : Breaking up the Boys’ club of Silicon Valley

Kun Macintosh julkaistiin 1984, Yhdysvalloissa tietokonealalle valmistuvista peräti 40 prosenttia oli naisia. Näistä luvuista on kuitenkin sittemmin tultu jyrkästi alas, ja nykyään alan opiskelijoista vain 22 prosenttia on naisia. Piilaaksossa, innovaatioiden eturintamassa, tilanne on vielä tätäkin huonompi. Erityisesti Piilaakson suuryrityksissä, ... Lue koko vinkki »
Itsepä tilasit

Maija Kajanto: Itsepä tilasit

Maija Kajanto jatkaa tarinaa esikoisroomaaninsa Mittoja ja tilaustöitä henkilöiden ja paikkojen parissa uudessa romaanissaan Itsepä tilasit. Titta Jokisalo on edelleen menestyvä viestintäpäällikkö pk-yrityksessä ja elämässä on noin päällisin puolin kaikki mallillaan. Idylliseen arkeen tulee kuitenkin iso särö yrityskaupan muodossa, jossa iso konser... Lue koko vinkki »

Iida Kukkonen, Tero Pajunen, Outi Sarpila ja muut: Ulkonäköyhteiskunta : Ulkoinen olemus pääomana 2000-luvun Suomessa

”Hyvästä ulkonäöstä on hyötyä. Kauniit ihmiset tienaavat enemmän, hemaisevat saavat helpommin töitä, esteettisillä on etulyöntiasema parisuhdemarkkinoilla, ja silmää miellyttäviin suhtaudutaan suosiolla jokapäiväisessä elämässä. Viehättävyys on valtaa, mutta miksi?” Onko ulkonäkö pääomana dystopiaa vai selfiemaailman arkitodellisuutta? Pitäisik... Lue koko vinkki »