Susan Cain: Hiljaiset : Introverttien manifesti

Osta kirja itsellesi

Maailma on ekstroverttien. Kovaääniset, ulospäinsuuntauneet ihmiset ovat kaikkialle etusijalla, vaikka hiljaisillakin olisi paljon annettavaa. Koulussa ja opiskeluissa edellytetään ryhmätöitä ja osallistumista, työpaikalla urallaan etenevät ne, jotka vetävät parhaat presentaatiot, vaikka osaaminen olisikin muuten heikoimmissa kantimissa. Lasten ujous nähdään suunnattomana ongelmana vahvuuden sijasta.

Onneksi on Susan Cain, joka puolustaa hiljaisia introverttejä. Tutkimusten mukaan vähintään kolmasosa ihmisistä on introverttejä: hiljaisia, ujoja, harkitsevia, älyllisiä, vaatimattomia, varovaisia ja pohdiskelevia ihmisiä. Cain on vakaasti sitä mieltä, että hiljaisillakin ihmisillä olisi paljon annettavaa, jos maailma vain pysähtyy kuuntelemaan heitä.

Hiljaiset on suositeltavaa luettavaa moneen tilanteeseen. Suosittelen kirjaa opettajille, joiden olisi hyvä tunnistaa hiljaisempien lasten vahvuudet ja ymmärtää, että opetusta ei voi järjestää vain ekstroverttien ehdoilla. Samoin työpaikoilla tämän kirjan opeista olisi paljon iloa, sekä työntekijöiden viihtyvyyden että tulosten kannalta. Hiljaisen lapsen vanhemmille, etenkin jos nämä itse ovat ekstroverttejä, kirja antaa ohjeita oikeanlaiseen suhtautumiseen.

Kaikin puolin oivallinen kirja siis. Kirjasta paistaa osin amerikkalaisuus. Suomessa onneksi ekstroversion palvonta ei ole aivan samoissa mitoissa kuin Yhdysvalloissa – kirjakin mainitsee suomalaiset introverttien kansaksi – joten osa kirjan jutuista tuntuu vierailta suomalaisen lukijan näkökulmasta. Mielenkiintoinen kuvaus pelottavasta ekstroverttien maailmasta se kuitenkin on (tämän vinkin kirjoittaja on luonnollisesti Myers-Briggs-testissä vakaasti I).

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari pitää World Fantasy Award -voittajista ja suurten ideoiden scifistä. Mikko pelaa fanaattisella innolla monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Kaikki vinkit »

4 kommenttia

  1. Hyvä, kun introverttiyskin hyväksytään. Temperamenteissa on eroa, ja jokainen on hyvä sellaisenaan. Tämän kirjan haluaisin lukea (ja voittaa).

  2. Varmasti olisi mielenkiintoinen kirja, aion lukea voitin tai en…

  3. Oivallinen kirja, kannattaa ehdottomasti lukea sekä intro- että ekstroverttien.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...