Laura Kolbe: Nykyajan nainen : Pirkko ”Pii” Kolbe – äiti ja toimittaja

Osta kirja itsellesi

Pirkko Kolbe (1932-2008), pakinoitsijanimeltään Pii, oli yksi Suomen tunnetuimpia naispuolisia toimittajia ja pakinoitsijoita: monet meistä muistavat hänet erityisesti Helsingin Sanomien Piin pakinoista, joiden lopussa oli aina Kympin huuli, usein pikkutuhma mutta aina osuva lausahdus. Hänen tyttärensä, professori Laura Kolbe, on kirjoittanut hänestä elämäkerran, jossa valotetaan Pirkko Kolben uraa ja yksityiselämää.

Kolbe suoritti elämässään sosiologisen määritelmän mukaisen luokkaretken, toisin sanoen hän siirtyi sekä omien opintojensa että työnsä ja avioliittonsa kautta pienviljelijöistä laveaan keskiluokkaan; tosin liitto viipurilaissyntyisen ekonomi Boris Kolben kanssa oli onneton, ”strindbergiläinen”, kuten Laura Kolbe asian määrittelee. Puolisojen eron aikaan Boris Kolbella oli jo uusi perhe valmiina. Myöhemmin Pirkko ei halunnut enää uutta parisuhdetta.

Pirkko Kolben tärkeimmät työnantajat olivat Suomen Kuvalehti ja Helsingin Sanomat. Hänen tyylinsä oli usein kirpeä ja voimallinen; eräs hänen tärkeimmistä aatteistaan oli naisen aseman kohottaminen ja virkaäitien puolustaminen. Tämä ei tietenkään miellyttänyt kaikkia lukijoita, ja hänelle lähetettiin erinäistä vihapostia ja soitettiin kiukkuisia puheluita. Kuitenkin esimerkiksi uskonto oli aihe, johon hän ei teksteissään koskenut.

Vuosien työskentely lehtialalla merkitsi varsinkin noina aikoina paljon kosteita lounaita ja iloisia illanviettoja, joka koitui siinä mielessä Kolben kohtaloksi, että hän alkoholisoitui ja käytti myös lääkkeitä turruttaakseen mielentilojaan. Hän onnistui kuitenkin myöhemmin raitistumaan. Eläkkeelle jääminen oli hänelle sittemmin vakavan kriisin paikka.

Laura Kolben elämäkerta äidistään on pieteetillä kirjoitettu, ei tosiasioita piilotteleva, mutta tavallaan tyylikäs ja sivistynytkin. Se kertoo kohdehenkilönsä lisäksi paljon kiinnostavia yksityiskohtia etenkin 1970- ja 1980-luvun lehtimaailmasta ja toimittajan työstä, ja on kovastikin suositeltava näistä aloista kiinnostuneille, ja kertoohan se myös kiinnostavan yksilön elämän.

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Tuija

Olen Tuija ja olen suhtautunut intohimoisesti kirjoihin ja lukemiseen jo yli 50 vuoden ajan. Myös työni on kirjojen parissa puurtamista, sillä toimin tietopalveluneuvojana Tampereen yliopiston kirjastossa. Luen mieluiten kaikkea laatukirjallisuutta dekkareita ja tyttökirjoja unohtamatta. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...