Ali Smith: Oli kerran kello nolla

Osta kirja itsellesi

Olipa kerran illalliskutsut. Yksi vieraista poistuu kesken kutsujen yläkertaan, eikä palaa. Ensin luullaan, että mies on käynyt vessassa ja poistunut sitten asunnosta vaivihkaa, mutta käy ilmi, että hän on lukinnut itsensä vierashuoneeseen. Sinne hän myös jää, isäntäperheen suureksi ahdingoksi.

Tästä lähtökohdasta Oli kerran kello nolla kierittelee nokkelan tarinan. Kirja jakautuu neljään osaan, puheenvuoron saa neljä eri ääntä, joista jokaisella on omanlaisensa suhde vierashuoneeseen sulkeutuneeseen Milesiin. On Anna, joka tapasi Milesin teininä kirjoituskilpailun voittajien Euroopan kiertueella, homo kuvatoimittaja Mark, joka tutustuu ohimennen Milesiin ja kutsuu tämän illalliselle ja niin edelleen.

Oli kerran kello nolla on kauniisti kirjoitettu. Voin kuvitella, ettei suomennos ole ollut aivan helppo, ja esimerkiksi kirjan eri osioiden nimeäminen ei aivan vastaa alkuperäistä (jossa osat on nimetty kirjan nimen mukaisesti ThereButFor ja The), mutta noin kokonaisuuden kannalta sanoisin Kristiina Drewsin selvinneen hienosti, sen verran mukava tätä kieli-iloittelua oli silti lukea.

Kirjan juoni ei ole kummoinen, vaikka hauskaa satiiria Ali Smith rakenteleekin. Tämän kirjan ilot ovat hienossa henkilögalleriassa ja kauniissa kielessä. Kirjassa on runsaasti mielenkiintoisia henkilöitä – kirjan ehdoton valopilkku on vauhdikas ja fiksu naapurintyttö Brooke. Oli kerran kello nolla oli hauska lukea, eikä ollenkaan niin puisevan korkeakirjallinen kuin miltä se aivan aluksi vaikutti.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari pitää World Fantasy Award -voittajista ja suurten ideoiden scifistä. Mikko pelaa fanaattisella innolla monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Kaikki vinkit »

3 kommenttia

  1. Tämänkin luen varmasti lähiaikoina, siis vielä tänä vuonna.

  2. Alussa vähän kangerteli, mutta sitten en meinannut malttaa laskea käsistä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.