Tommi Liimatta: Rollo

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Vuonna 1990 kasiluokalle menevä Tommi Liimatta muutti Rovaniemelle. Musiikista ja kotiäänityksistä kiinnostunut nuorukainen tutustui uusiin kavereihin, ja vähitellen syntyi tiiviisti toistensa kanssa touhunnut kaveriporukka, jossa musisointi oli tärkeä yhteenliittävä tekijä. Vuotta myöhemmin, elokuussa 1991, syntyi ihan oikea yhtye: Absoluuttinen Nollapiste. Lauluntekijä-laulaja Liimatan lisäksi kokoonpanoon vakiintuivat kitaristi Aki Lääkkölä, rumpali Tomi Krutsin ja basisti Aake Otsala. Absoluuttinen Nollapiste sai pian ilmaa siipiensä alle selviytymällä Rock SM-finaaliin. Levytyssopimuskin syntyi, ja vuoteen 1996 mennessä yhtye ehti julkaista yhden EP:n ja kaksi LP:tä. Kulttisuosio oli maanlaajuista, vaikka levymyynti ei päätä huimannutkaan.

Tommi Liimatan omaelämäkertasarjan kolmas osa Rollo keskittyy vuosiin 1990-1996, joina Liimatta asui Rovaniemellä. Toimitetuista päiväkirjamerkinnöistä, kasettilitteroinneista ja muutamista henkilöhaastatteluista koostuva teos avaa kattavasti Liimatan Rovaniemen ajan arkistoja. Absoluuttinen Nollapiste, musiikin tekeminen ja tekstittäminen yleensäkin, nousee nopeasti kirjan keskeisimmäksi sisällöksi, ja vanhana Abso-diggarina bändin sekä sen kappaleiden syntytarinoiden ja kehityksen dokumentointi on äärimmäisen kiehtovaa. Monet kryptiset rivit ja yllätykset saavat viimein selityksen.

Mutta ei Rollo pelkkää nousevan rockbändin kehitystarinaa ole. Rollon yhtenä tärkeänä elementtinä tulee esille myös 1990-luvun lama-ajan ankeus. Rovaniemellä oli työttömyyttä, toivottomuutta, köyhyyttä, eivätkä arjen ja tulevaisuuden huolet Tommi Liimatan perhettä ja ystäväpiiriäkään sivuuta. Edelleen mitä pidemmälle kirja etenee, myös Liimatan oma olo alkaa käydä selvästi ahdistuneemmaksi. Sisäänpäin kääntynyt teini peittää pahaa oloaan puhumattomuudella, suhtautuu kouluun välinpitämättömästi, tulevaisuuteen näköalattomasti. Päihteet alkavat kiinnostaa, tärkeätkin ihmissuhteet rakoilla.

Jo Jeppiksen ilmestyessä arvelin, että Rollo oli Liimatan työpöydällä (Rollon sivuilta puolestaan selviää se, että Jeppiksen ja Jeppis 2:n aihiot olivat työn alla jo 25 vuotta sitten), ja olen odottanut tätä osaa omaelämäkertasarjasta jo kiihkeästi. Rollo lunastaa korkeat odotukset komeasti. Kirja päättyy Liimatan muuttoon Tampereelle, Absoluuttisen Nollapisteen tarina jatkuu vielä pitkään. Olisiko vuoden tai parin päästä Mansen vuoro? Iso suositus tälle.

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää maantiepyöräilystä, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 269 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...