Tommi Liimatta: Manse : Markka-aika

Manse : Markka-aika

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Tommi Liimatan omaelämäkerrallisten romaanien sarja on tuonut nuoren taiteilijan Jeppiksen, Jeppis 2:n ja Rollon kautta Tampereelle. Liimatta muuttaa avopuolisonsa kanssa Etu-Kalevaan kesällä 1996, ja tästä alkaa ainakin itselleni merkitysellisin vaihe Absoluuttisen Nollapisteen ja Liimatan luomistyön ja levytysten jatkumossa. Peräti 720-sivuinen tiiliskivi Manse : Markka-aika kattaa viiden ja puolen ajan aina uuden vuoden aattoon vuonna 2001. Tällä ajanjaksolla syntyivät Absoluuttisen Nollapisteen albumit Simpukka-amppeli, Suljettu ja Olos sekä sooloalbumi Liimatan Pan Alley. Myös tulevan Nimi muutettu -albumin työstäminen oli vuoden 2001 lopussa jo hyvässä vauhdissa. Nämä levyt muodostavat minulle (ja monelle muullekin) Absoluuttisen Nollapisteen tuotannon keskeisimmän ytimen, omien nuoruusvuosieni soundtrackin.

Liimatta on päiväkirjojensa, kotinauhoitustensa ja muiden muistojensa toimitustyössä edelleen hämmästyttävän pedantti: kaikki on pitänyt dokumentoida, jotta kaikki voidaan muistaa. Onkin hienoa olla kärpäsenä katossa seuraamassa, kuinka Liimatan mielessä jo vuosia lymynnyt Suljettu vähitellen löysi oikean muotonsa yritysten ja erehtysten, hylkäysten ja pettymysten kautta. Mutta kaikkea Liimatan työskentelyä motivoi tarve pärjätä itsenäisenä, omaperäisenä ja omaäänisenä taiteilijana – vaikka se tarve sitten vaatisi täyttyäkseen vaikkapa ylioppilastodistuksen polttamisen ja toimeentulotuen lakkauttamisen. Ja alkaahan se kirjoittaja, jonka nykyään tunnemme, sieltä päätään nostaa.

Toinen, raadollisempi puoli Mansea on seurata Tommin ja hänen lähipiirinsä kärvistelyä jatkuvassa rahapulassa, epäsäännöllisin elintavoin ja kostein kiertuein höystettynä. Bändikaverit Aki, Aake, Tomi ja Teemu muuttavat myös Liimatan perässä Tampereelle maanpuolustusvelvoitteet hoidettuaan, mutta eihän se marginaalisen progepopparin leipä leveä ole. Vähän myöhemmin kuvaan ilmestyy toinen rovaniemeläislähtöinen orkesteri eli Tulenkantajat, jonka kanssa Absoluuttisen Nollapisteen muusikot ovat läheisissä yhteyksissä. Nuorukaisista kasvaa aikuisia, perheitä perustetaan. Tavataan, erotaan.

Jatkoa Liimatan elämäkertatiiliskivien riville lienee yhä luvassa, mutta jo nyt neljän osan jälkeen Tommi Liimatta on tehnyt kotimaisen kirjallisuuden kentällä aivan uraauurtavan romaanisarjan. Absoluuttisen Nollapisteen ystäville Manse : Markka-aika on tietenkin ihan pakollista luettavaa, mutta kyllä sen luulisi kiinnostavan muitakin taiteilijoista, muusikoista ja musiikista innostuneita. Suursuositus!

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää maantiepyöräilystä, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 171 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...