Annika Luther: Opettajainhuone

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

”Heinäkuun kahdeskymmenesensimmäinen yö, silloin se iskee. Jokavuotinen ahdistus siitä, että jälleen yhtä elämän kesää ei enää lasketa kuukausissa, vaan vaivaisissa viikoissa ja päivissä.”

Annika Lutherin uusi romaani sijoittuu kuvitteelliseen Diktonius-kouluun Helsingin Töölössä. En muista lukeneeni paljonkaan koulumaailmaan sijoittuvia romaaneja ainakaan opettajien näkökulmasta kerrottuina, mutta Opettajainhuone korvaa tämän puutteen, ja tekeekin sen ihan mainiosti.

Romaanin päähenkilönä on opettajakollektiivi, josta parhaiten nousevat esiin ikävässä avioliitossa elävä kieltenopettaja Tove, keski-ikäinen homoseksuaali historianopettaja Max sekä liike-elämästä koulumaailmaan siirtynyt matemaattisten aineiden opettaja Freddu. Lukuvuoden aikana koulussa  tapahtuu yhtä ja toista. Oppilaat räpläävät kännyköitään, litkivät energiajuomaa ja yrittävät poimia marjoja perinteeksi muodostuneena puolukkapäivänä. Opettajainhuoneessa on klikkejä ja takanapäinpuhumista mutta myös onnistumista ja iloa. Max joutuu jäämään sairaslomalle ikävän koulukiusaamistapauksen jälkeen, mikä onkin kirjan herkimmin kerrottuja tarinoita; sen varjoon jää – tekisi melkein mieli sanoa pakollinen – rakkausjuonikin.

Lutherin kirjassa on paljon huumoria ja sarkasmiakin, mutta myös vakavampia sävyjä. Uskoisin että ainakin koulumaailmassa elävät sekä opettajat että oppilaat pitävät siitä.

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.
(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Tuija

Olen Tuija ja olen suhtautunut intohimoisesti kirjoihin ja lukemiseen jo yli 50 vuoden ajan. Myös työni on kirjojen parissa puurtamista, sillä toimin tietopalveluneuvojana Tampereen yliopiston kirjastossa. Luen mieluiten kaikkea laatukirjallisuutta dekkareita ja tyttökirjoja unohtamatta. Kaikki vinkit »

Kommentti

  1. Tämä kirja antoi odottaa paljon ja odotuksia minulla sen suhteen olikin. Nimenomaan siksi, etten muista juurikaan lukeneeni koulumaailmasta opettajien näkökulmasta.
    Ei tämä kirja kuitenkaan ihan siihen yltänyt, mitä siltä odotin. Paljonhan siihen lukuvuoteen mahtui tapahtumia, jopa hengästyttävän paljon, oikein suuriakin asioita, mutta jotain jäi uupumaan.
    Ehkä odotin kuitenkin syvällisempää paneutumista nimenomaan opettajainhuoneen sisäiseen maailmaan. Nythän kirja käsitteli hyvinkin laajasti koko koulua. Toki oppilaat kuuluvat mukaan oleellisesti opettajien elämään, mutta … jotain jäin kaipaamaan. Jospa olisi nostettu vain muutama opettaja “päärooliin” ja käsitelty heidän asemaansa syvällisemmin kuin koko laajan opettajakunnan asemaa pinnallisemmin. No, tämäkin makuasia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...