Virginia Woolf: Orlando

Orlando

Osta kirja itsellesi

Orlando on yksi Virginia Woolfin pidetyimmistä ja suosituimmista teoksista. Eriskummallinen elämäkerta kertoo nuoren aatelisen, Orlandon, elämästä. Teoksen aikana Orlando itse vanhenee vain 36 vuotta, mutta sillä välin ympäröivässä maailmassa aikaa kuluu satoja vuosia. Orlando alkaa 1500-luvulta Elisabetin ajasta ja päättyy vuoteen 1928, päivään jolloin kirja ilmestyy.

Matkan varrella Orlando ehtii tehdä kaikenlaista, muun muassa vaihtaa sukupuoltaan. Woolf leikittelee aikakausien kirjallisilla tyyleillä ja trendeillä ja kuvaa erilaisia tapahtumia historian varrelta. Orlando on parodiaa, kirjailijuuden kuvausta – Orlando haluaisi kovasti olla kirjailija – mutta myös terävää kuvausta naisten ja miesten välisistä eroista.

Orlandoa on myös kuvailtu pitkäksi rakkauskirjeeksi: Orlando muistuttaa tiettävästi aika lailla Vita Sackville-Westiä, jonka kanssa Virginia Woolfilla oli vuosikymmenen kestänyt rakkaussuhde, joka jatkui sen jälkeen pitkänä ystävyytenä.

Orlando on kestävä klassikkoteos ja edelleen lukemisen arvoinen. Tänä vuonna menehtyneen Kirsti Simonsuuren suomennos 1980-luvulta on niin ikään kestänyt hyvin aikaa.

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari pitää World Fantasy Award -voittajista ja suurten ideoiden scifistä. Mikko pelaa fanaattisella innolla monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...