Rosa Meriläinen: Osteri

Osteri

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

On tunnettu tosiasia, että lääkäri Axel Munthella (1857–1949) ja Ruotsin kruununprinsessa Viktorialla (1862–1930) oli lämmin ystävyyssuhde ja on uumoiltu, että siihen liittyi myös seksuaalinen taso. Täyttä varmuutta asiasta ei kuitenkaan ole. Munthe toimi Viktorian henkilökohtaisena psykologina, minkä varjolla he viettivät paljon aikaa muun muassa Italian Caprilla.

Uutuusromaanissaan Osteri Rosa Meriläinen innostuu spekuloimaan pariskunnan suhteella. Osteri esittää varsin suoran tulkinnan pariskunnan väleistä: heillä oli seksisuhde ja elämänmittainen rakkaustarina. Viktorian ja Axelin romanssi on keskeinen juonne 1800-luvun lopun Pariisiin ja vuosisadan alun Italiaan ja Ruotsiin sijoittuvassa romaanissa. Pari tapailee niin Ruotsissa kuin Caprillakin ja lukijan eteen aukeaa kurkistusikkuna aikalaismaailmaan huonepalvelijoineen ja sopivaisuusetiketteineen.

Romanssin ohella kulkee nuoren pariisittaren Victorian tarina. Munthe on Victorian perhetuttu ja ensirakkaus, jonka läsnäolo herättää nuoren naisen seksuaalisuuden. Munthen kautta Victoria tutustuu hysteriaan, aikakauden muotisairauteen ja pääsee jopa töihin hysteriaparantolaan. Tällä on lopulta kohtalokkaat seuraukset niin Victorialle kuin Munthen urallekin.

Osteri on tarina naisen seksuaalisuudesta, rajoista ja mahdollisuuksista silloisessa maailmassa. Kiltit perhetytöt pitäytyvät liian avoimesta seurustelusta, mutta kaikki on mahdollista hysteerikoille ja varsinkin hypnotisoiduille sellaisille. Victoria seuraa äitinsä, kunnon porvarisnaisen elämää ja tuhoa ja sille vertauskohtana hysteerikkoja, joita kukaan ei voi eikä taida halutakaan pysäyttää. Naisten seksuaalisuus on sidottu flirttailukaavoihin ja -fraaseihin, miehet saavat kulkea maailmassa vapaasti.

Kuten nyt vaikka Axel Munthe, jolla on lääkärinä mahdollisuus päästä niin kruununprinsessan makuuhuoneeseen kuin hysteriasairaalaankin. Munthe on ylimielinen, älykäs, itseriittoinen ja ajoittain omaan nokkeluuteensa kompastuva poikkeusyksilö, joka eli aikanaan varsin poikkeuksellisen elämän.

Loppujen lopuksi Osteri kertoo enemmän tästä koppavasta lääkäristä ja hänen elämästään kuin naisen seksuaalisuudesta. Meriläisen kieli noudattelee nykykirjallisuuden tyyliä: lauseet ovat lyhyitä eikä kieli ole kovin ilmaisuvoimasta tai monipuolista, sivuilla hengittävää. Tarina on kuitenkin kiehtova katsaus menneisyyden maailmaan ja sinänsä lukukokemuksena vallan mainio.

Heidi V.

Kieleen ja kirjallisuuteen intohimolla suhtautuva Heidi Viherjuuri asuu ja työskentelee tällä hetkellä Saksassa. Innostuu tulevaisuuden klassikoista ja novelleista ja pitää kielitajuaan yllä lukemalla uutta kotimaista proosaa. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 313 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...