Eppu Normaali (toim.): Pahkasika : viides huumorin kirja

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Pahkasika oli Suomen johtava puujalkavitsilehti neljännesvuosisataisen aikansa 1975–2000. Markku Paretskoin ja kumppaneiden hupiläystäkeen hautajaisista on jo kymmenen vuotta, ja alkuperäiset lehdet ovat jo harvinaistumassa divareistakin, mutta lehden jutuista koostettuja kokoelmia julkaistaan yhden kappaleen vuositahtia. Sarjassaan neljäs komea Pahkasika-antologia Pahkasika : viides huumorin kirja kokoaa edeltäjiensä malliin yksiin kansiin jälleen yli 300 sivua legendaarisia Pahkis-sivuja. Eppu Normaali on päästetty penkomaan porukalla lehden neljännesvuosisataisia arkistoja, ja tuloksena on syntynyt uusi läpileikkaus Pahkis-huumoriin hieman erilaisesta näkökulmasta kuin sarjassa aiemmin ilmestyneet Tommi Liimatan, Simo Frangenin ja Stefan Wallinin laatimat kokoelmat.

Lähes kaikki klassiset Pahkasika-hahmot ovat hyvin edustettuina Eppujen kokoelmassa. Vuoronsa saavat Jurpo, Pahkeinen, Vanhat herrat ja Miihkali monien muiden muassa, ja mukana on myös Peräsmiehen joutsenlaulu Pahkasian viimeisestä numerosta. Sarjakuvien osuus tässä kirjassa tuntuu kuitenkin hieman pienemmältä kuin esimerkiksi parin vuoden takaisessa Frangenin laitoksessa. Monenlaista hupia kirjasta kuitenkin löytyy ja paljon — kerralla nautittavaksi suoranainen yliannos, mutta oikein annosteltuna iloa pitkäksi ajaksi.

Huumorilehden laarit eivät ole ehtymättömät, ja osa vitseistä menettää tietenkin vuosien saatossa tehonsa ja tarkoituksensakin, osa jutuista ei varmaankaan edes omana aikanaan ole ollut mitenkään hulvattoman hauskoja. Mutta monin paikoin Pahkasika : viides huumorin kirja onnistuu kyllä edelleen purskauttamaan limpparit nenästä. Kokoelmaa on myös mielenkiintoista lukea dokumenttina aikansa yhteiskunnallisesta keskustelusta ja sen satirisoinnista. Pahkasialle nämä parhaiden palojen julkaisut ovat kunniaksi. Suosittelen tutustumaan.

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää maantiepyöräilystä, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 177 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...