Lois McMaster Bujold: Paladin of Souls

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Sielujen paladiini on kuningataräiti Ista, hullu leski, joka vapautui The Curse of Chalionissa kirouksesta. Edellisen kirjan tapahtumista on kulunut muutama vuosi ja Ista on pitkästynyt. Suojattu elämä Valendan linnoituksessa on uskomattoman tylsää. Ista on onneksi aikaansaapa täti ja pian hän löytääkin itsensä improvisoidulta pyhiinvaellusmatkalta vailla sen kummempaa pyhää tarkoitusta — kunhan saa paeta Valendan pölyistä tunnelmaa.

Ista joutuu kuitenkin melkoisiin vaikeuksiin, kun vihollisen joukot ilmestyvät kuin tyhjästä ja vangitsevat Istan seurueineen. Matka vie kohti pohjoista ja vihollisalueita, mutta onneksi Ista pelastetaan. Hän päätyy Poriforsin linnaan urhean (ja pahuksen komean) kuvernööri Arhys dy Lutezin (joka on kiusallisesti sukua miehelle, jonka Ista aikoinaan murhasi) vieraaksi. Pian käy kuitenkin ilmi, että Poriforsin linnassa on jotain hyvin epätavallista ja että Istalla on merkittävä osa tilanteen ratkaisemisessa.

Alkaa villi tapahtumaketju, jossa koko Chalionin turvallisuus on vaakalaudalla. Ista joutuu kohtaamaan uudestaan jumalat, jotka aikaisemmin kohtelivat häntä kaltoin. Tarinan sankaritar on lievästi sanottuna vastentahtoinen.

Paladin of Souls on kertakaikkisen erinomainen jatko-osa The Curse of Chalionille ja tuotti aiheesta Bujoldille tämän neljännen Hugo-palkinnon (samaan on kyennyt aikaisemmin vain Robert Heinlein), kolmannen Locuksen ja toisen Nebulan. Bujold kertoo tarinaa mukaansatempaavasti. Kirja on hauska, tunteikas, jännittävä ja koukuttava.

Kenties parasta kirjassa on sen epätavallinen päähenkilö. Ista on noin 40-vuotias leski, entinen mielipuoli ja nykyään muuten vain kärsimätön ja kiukkuinen — ja todella ihana ihminen. Jumalten tahtoa vastaan taistelevasta Istasta on vaikea olla pitämättä.

En taida odottaa puoltatoista vuotta ennen kuin luen Chalion-trilogian kolmannen osan, The Hallowed Huntin. Jos se on läheskään yhtä hyvä kuin sarjan muut osat, luvassa on taas herkullista luettavaa. Bujold on taitava kirjailija, joka viimeistään nyt nousee suosikkieni joukkoon.

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.
(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia kirjoja painottuen naisten kirjoittamiin kirjoihin. Mikko pelaa fanaattisella innolla monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Kaikki vinkit »

3 kommenttia

  1. Onko tämä luettavuudeltaan miten helppoa / hankalaa? Siis tarkoitan sitä onko tekstin seassa paljon outoja termejä, jotka on esitelty sarjan edellisessä osassa?

  2. Ei tämä ole mitenkään erityisen hankala, maailmassa on jonkin verran omaa, Bujoldin keksimää sanastoa, mutta se on pääasiassa aika selkeää, eikä edellisen osan lukeminen ole sinänsä välttämätöntä. Suosittelen kuitenkin aloittamaan edellisestä, jo siksi, että se on vielä tätäkin parempi kirja.

  3. Muutoin oli kyllä paikoin hämmästyttävää luettavaa. Siellä täällä oli niin vanhahtavia tahi muuten vain hienoja lauserakenteita, että piti tavata oikein huolella.

    Loistava kirja, mielestäni parempi kuin Curse of Chalion. Tätipäähenkilö saa etenkin täydet pisteet!

    Loppu vähän plörähti osin liian helppojen ratkaisujen johdosta, mikä harmitti Curse of Chalionissakin. Tosin luin sen lopun kahteen kertaan, eli ei se sentään ihan huono ollut. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...