Liu Cixin: Pallosalama

Pallosalama

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Kiinalainen Liu Cixin nousi maailman maineeseen Muistoja planeetta maasta -trilogiansa ansiosta, joka on saavuttanut huomiota myös Suomessa Aula & Co:n julkaistua koko trilogian suomenkielisenä laitoksena. Alun perin vuonna 2004 Kiinassa ilmestynyttä Pallosalamaa pidetään itsenäisenä esiosana trilogialle ja on upeaa, että Aula & Co ja suomentaja Rauno Sainio ovat tuoneet myös sen suomalaisen yleisön luettavaksi.

Pallosalama yhdistää kiehtovasti tieteellisen tutkimuksen ja sodankäynnin kehittämisen toisiinsa tavalla, joka kuvaa tarkasti näiden välistä monimutkaista ja ristiriitaistakin suhdetta. Monet lopulta yhteiseksi hyväksi osoittautuneet innovaatiot on alun perin kehitetty palvelemaan sodankäyntiä ja tämä vuorovaikutus on Pallosalaman juonen keskiössä.

Voimakas rajuilma synnyttää pallosalaman, joka polttaa Chenin vanhemmat silmän räpäyksessä tuhkaksi hänen silmiensä edessä ja tämä trauma johtaa hänet tutkimaan pallosalamia ja niiden syntyä. Tutkimus johtaa hänet yhtäältä yliopistoon ja tieteellisten opintojen pariin sekä kehittämään rajuilmojen ennustamismenetelmiä pallosalaman syntyteoriaan perustuen. Toisaalta hän päätyy urallaan myös kehittämään uutta sotateknologiaa hylättyyn neuvostotukikohtaan Siperiaan ja on mukana kehittämässä makrofuusioon pohjautuvan asetta, joka kykenee tuhoamaan erityyppistä materiaa puusta ja kivestä virtapiireihin asti.

Cixinin vahvuus on tieteessä ja sen monimutkaisten ilmiöiden yhdistämisessä monipolviseen uskottavaan tieteiskerrontaan. Hän luo myös todella vankkoja henkilöhahmoja, joiden motiivit ja lopulliset tarkoitusperät paljastuvat verkkaalleen mutta kaikin puolin uskottavasti. On hienoa, että Pallosalamakin on tuotu suomalaisen yleisön luettavaksi ja kirja on aivan ehdoton rivi jokaisen scifi-kirjallisuudesta kiinnostuneen vielä lukemattomien kirjojen listalle ja vahva kerronta ja kiinnostavat henkilöhahmot kiehtovat varmasti myös scifi-harrastajia laajempaa lukijakuntaa.

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 248 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...