Outsider: Peli on menetetty

Peli on menetetty

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Yksityisetsivä Klaus Karma ei pääsekään sorsajahtiin Munkkiluodon kunnanlääkärin kanssa, sillä heti hänen saavuttuaan Munkkiluotoon puolihullu kylänmies tuo tiedon eversti Kammernin kuolemasta epäilyttävissä oloissa. Paikallisen kartanon viinaksiin menevä isäntä oli ammuttu tiluksillaan edellisenä iltana. Todella monenkirjavassa kyläläisjoukosta epäiltyjä löytyy, mutta kokonaiskuvaa ei tunnu saavan niin virallinen kuin epävirallinenkaan virkavalta kunnolla hyppysiinsä. Tapahtumat saavat synkemmän käänteen, kun murhia alkaa tulla lisää. Klaus Karma pääsee kuitenkin oikeille jäljille haistaessaan palaneen käryä myös everstivainajan veljen vuotta aiemmin tapahtuneessa hukkumiskuolemassa. Jännittävän ja monivaiheisen dekkarin ratkaisu joudutaan lopulta etsimään luodein.

Aarne Haapakoski (1904–1961) oli tuottelias kirjoittaja, joka kirjoitti jännitys- ja seikkailukertomuksia useilla eri kirjailijanimimerkeillä, joista Outsider oli tunnetuin. Varsinkin varttuneempi väki muistaa Outsiderin erityisesti Kalle-Kustaa Korkin ja Pekka Lipposen seikkailuista, jotka valloittivat Suomen ensin radiokuunnelmissa ja sittemmin myös painetuissa seikkailulukemistoissa. Nimimerkki Outsider jatkoi elämäänsä vielä muutamia vuosia Haapakosken kuolemankin jälkeen, kun Korkin ja Lipposen seikkailut jatkuivat Seppo Tuiskun kirjoittamana. 1940-luvulla, aikana ennen Korkkia ja Lipposta, Outsider kirjoitti kehuttua Karma-sarjaa.

Vaikka voidaankin sanoa, että Outsider-Haapakoski suolsi materiaalia suorastaan liukuhihnatuotantona (yksin vuonna 1941 ilmestyi kuusi Karma-sarjan romaania!), Peli on menetetty on persoonallinen, yllätyksellinen ja tarkalla kädellä laadittu romaani. Se on genrekirjallisuutta puhtaimmillaan — tyyppiesimerkki kaikkia perinteitä kunnioittavasta salapoliisiromaanista. Todistusaineistona käytetään jalanjälkiä (“numeron 44 Jupiter-saapas!”) ja tupakantumppeja (“hän polttaa Työmiestä, ei korkki-imukkeista North Statea!”). Salapoliisi sotkeutuu viralliseen tutkintaan omavaltaisesti ja tekee ehkä kaiken lain kirjaimen mukaan arveluttavia valintoja. Pyssyt paukkuvat salakäytävissä, joihin sopii juuri oikeanlainen vuosisatoja vanha avain, ja niin edelleen. Ja mikä parasta: lukija joutuu arvailemaan syyllistä aivan viime sivuille asti, ja sitten kun kaiken pitäisi lopulta olla selvää, vetäisee Outsider — ja tietenkin Klaus Karma — hihastaan vielä yhden ässän.

Suomalaisen jännityskirjallisuuden historiaan kuuluu erottamattomana osana Outsider. Siksi on vähintäänkin kohtuullista, että hän saa nyt paikkansa myös Kirjavinkkien Rikoksen ABC -sarjassa. Ja miksipä ei saisi, sillä Peli on menetetty on vallan mainio dekkari. Suosittelen!

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää maantiepyöräilystä, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Hannun haastattelu. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 302 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...