Tässä paljolti haastatteluihin perustuvassa kirjassa Osama bin Ladenin ensimmäinen vaimo, Najwa, sekä hänen neljäs poikansa, Omar, kertovat kumpikin omalta osaltaan, millainen tämä mies oli rakastettuna aviomiehenä ja perheenisänä. Tarinansa kertovat äiti ja poika vuorotellen, välillä kirjan kokoaja taas antaa taustatietoja muun muassa sotilaallisesta tilanteesta tai muista aiheista, joita kertojat eivät niinkään koskettele omissa osioissaan.
Najwa meni serkkunsa Osama bin Ladenin kanssa naimisiin 16-vuotiaana, sulhanen oli 17-vuotias. Islamilaiseen tapaan avioliittoa oli järjestelty jo pidempään ja molemmat olivat siihen suostuvaisia. Najwa ihaili Osaman älyä sekä myös ulkonäköä. Osama puolestaan lienee jo tuolloin aistinut Najwan loputtoman kärsivällisyyden, kiltteyden ja tietynlaisen vakauden sekä tämän luottamuksen uskonnon tuomaan johdatukseen ja lohtuun. Molemmat olivat hyviä, kunnon muslimeja ja noudattivat vanhoja tapoja. Osama avioitui myöhemmin useampaan kertaan eli parhaimmillaan perheessä oli sallitut neljä vaimoa sekä parisenkymmentä eri-ikäistä lasta.
Najwa kertoo lähinnä elämästään naisten kanssa, lasten synnyttämisestä ja siitä ilosta, että vanhimmat heistä olivat poikia. Kulttuuri kun edelleenkin arvostaa poikia varsinkin ensimmäisinä lapsina. Kaikkiaan Najwa sai lopulta 11 lasta. Omar sai kuitenkin Najwankin ymmälleen – neljäs poika ja niin erilainen kuin toiset. Hän alkoi pukea Omaria tytöksi, kaunis, sievä poika näytti kauniilta vaaleanpunaisissa hameissa hiukset kiharrettuna. Tästä myös sukeutui eräs ensimmäisistä vakavista erimielisyyksistä. Osama ei käynyt käsiksi vaimoonsa: hänen sanansa ja katseensa riittivät! Ehkä Omarista siksi kasvoikin erilainen perheenjäsen, joka halusi rauhaa sodan tilalle ja joka rakastaa eläimiä edelleen yli kaiken.
Omar puolestaan kertoo lapsuudestaan ja isänkaipuustaan. Isää he tapasivat harvoin ja heitä kasvatettiin ankarasti kurissa ja nuhteessa. Myöhemmin kävi selväksi, että se oli jo alkuharjoittelua taistelijakoulutukseen. Miehen on kestettävä mitä tahansa, on osattava luopua, on jaksettava, vaikka ei jaksaisikaan… Lemmikkejä heillä ei olisi saanut olla, ei myöskään leluja eikä makeisia. Terveydenhoidonkin osalta luotettiin vanhoihin tapoihin – vasta aivan viime hädässä turvauduttiin länsimaiseen lääketieteeseen. Nauru ei ollut sallittua ja joskus he saivat myös kepistä tehtyään jotakin rangaistavaa.
Kun vuodet vierivät ja Osama bin Ladenin ajatukset yhä radikalisoituivat, tämä perusti al-Qaidan. Radikaalin islamilaisen järjestön, jota pidetään terroristijärjestönä. Alunperin tarkoituksena oli levittää ja puolustaa islamin sanomaa ympäri maailman. Perhe joutui piilottelemaan eri maissa ja matkustelemaan isänsä taistelunhalun ja ympäröivien sotien takia ympäriinsä. Asumaan hienoissa palatseissa, mutta myös karuissa olosuhteissa vuorilla. Kaikki kuitenkin pyrkivät tottelemaan isää – karismaattista Osamaa. Lopulta Najwa sekä Omar pääsivät irti ja pakenivat… kumpikaan ei enää kestänyt muuttunutta tilannetta. He halusivat rauhallista perhe-elämää, kodin, opiskella ja elää pelkäämättä. Tämä tapahtui juuri ennen 9/11-iskua eivätkä he enää koskaan olleet yhteydessä Osama bin Ladeniin.
Mielenkiintoinen, erilainen näkemys henkilöstä, jota pidetään terrorismin pahimpana kannattajana. Kirjassa ehkä moni asia saa selityksensä, tämä kannattaa siis lukea, mikäli haluaa ymmärtää hieman paremmin islamilaista kulttuuria, ajattelutapaa, perhe-elämää sekä sen käsitteitä ja etenkin muun muassa kunniakäsitystä ja uskonnon sekä tapojen vahvoja voimia. Toimittajan väliosiot ovat täydentävää kerrontaa, joka on tarpeenkin henkilökohtaisten muistojen välillä. Suosittelen elämäkerroista, politiikasta, uskonnoista sekä erilaisista kulttuureista kiinnostuneille – hieman erilainen näkemys Osama bin Ladenista voi olla jokaiselle tarpeen.