Hannu Mäkelä: Pilven reuna

Pilven reuna

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Suomen kulttuurikaapiksi nimesin akateemikko Hannu Mäkelän blogissani: kun tämän kaapin ovet aukaisee, olemme suomalaisen kirjallisuuden ytimessä. Mäkelä on mies, joka tuntee suomalaisen kirjallisuuden ja henkilökohtaisesti suomalaiset tuntemisenarvoiset kirjailijat kaikki. Jo entisen virkansa puolesta: Otavan kustannustoimittaja.

Nyt kun sitten kirjoittaa romaanin Pilven reuna eläkeläistoimittaja Ilmari Nybergin umpirakastumisesta nuorehkoon Elinaan, niin onpa romaaniuskottavuus kaukana ellei peräti tipotiessään. Varsinkin kun on seurannut Mäkelän Vanha mies mutisee -blogia intensiivisesti. Blogin A:n paikalla vain on nyt kirjain E. Niin, ja sukupuolielämä kirjassa on aivan toista luokkaa.

Muuten: avainromaani mikä avainromaani, jonka loppusivuilla avaimenpalautus ja katastrofaalinen loppu – jälleen kerran – on lähellä.

Kyllä tämän romaanin aivan hyviin voisi liittää maanmainioon Muistan-omaelämäkertasarjaan, vaan liitettäköön se vaikka jatkeeksi Valoon, jossa Hannu Mäkelä kertoo hienovireisen, murheellisesti päättyneen tarinan avioliitostaan venäläisen Svetan kanssa.

Hannu Mäkelän hissukseen etenevään solohov-gogolmaiseen kertomistyyliin, vanäläisvirtaamoon ylipäänsä, ei voi olla ihastumatta. Tosin Pilven reuna -romaani on poikkeus, jossa koskipaikkoja on enemmän ja joka poukkoilee levottomasti umpirakastumisepävarmuuden tahdissa. Mailien ja tekstiviestien vaihto on vilkasta – mailien pommitus kiivaasta yötä päivää.

Jos lukisin Pilven reunaa pelkkänä romaanina peilaamatta sitä kirjailijan omaan elämään, saattaisin todeta: mitä mieschicklitiä!

Nyt arvostan.

hikkaj

SUOMEN ARVOSTELIJAIN LIITON eli SARVin JÄSEN ilman sarvia ja hampaita - myös lukiessa. Opettaja - ollut. Kieli kaikki kaikessa - suomen kieli. Ei Kilven voittanutta - Volterin eikä Eevankaan. Kotiblogipottu. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 301 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...