Hannu Mäkelä: Pilven reuna

Pilven reuna

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Suomen kulttuurikaapiksi nimesin akateemikko Hannu Mäkelän blogissani: kun tämän kaapin ovet aukaisee, olemme suomalaisen kirjallisuuden ytimessä. Mäkelä on mies, joka tuntee suomalaisen kirjallisuuden ja henkilökohtaisesti suomalaiset tuntemisenarvoiset kirjailijat kaikki. Jo entisen virkansa puolesta: Otavan kustannustoimittaja.

Nyt kun sitten kirjoittaa romaanin Pilven reuna eläkeläistoimittaja Ilmari Nybergin umpirakastumisesta nuorehkoon Elinaan, niin onpa romaaniuskottavuus kaukana ellei peräti tipotiessään. Varsinkin kun on seurannut Mäkelän Vanha mies mutisee -blogia intensiivisesti. Blogin A:n paikalla vain on nyt kirjain E. Niin, ja sukupuolielämä kirjassa on aivan toista luokkaa.

Muuten: avainromaani mikä avainromaani, jonka loppusivuilla avaimenpalautus ja katastrofaalinen loppu – jälleen kerran – on lähellä.

Kyllä tämän romaanin aivan hyviin voisi liittää maanmainioon Muistan-omaelämäkertasarjaan, vaan liitettäköön se vaikka jatkeeksi Valoon, jossa Hannu Mäkelä kertoo hienovireisen, murheellisesti päättyneen tarinan avioliitostaan venäläisen Svetan kanssa.

Hannu Mäkelän hissukseen etenevään solohov-gogolmaiseen kertomistyyliin, vanäläisvirtaamoon ylipäänsä, ei voi olla ihastumatta. Tosin Pilven reuna -romaani on poikkeus, jossa koskipaikkoja on enemmän ja joka poukkoilee levottomasti umpirakastumisepävarmuuden tahdissa. Mailien ja tekstiviestien vaihto on vilkasta – mailien pommitus kiivaasta yötä päivää.

Jos lukisin Pilven reunaa pelkkänä romaanina peilaamatta sitä kirjailijan omaan elämään, saattaisin todeta: mitä mieschicklitiä!

Nyt arvostan.

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.
(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

hikkaj

SUOMEN ARVOSTELIJAIN LIITON eli SARVin JÄSEN ilman sarvia ja hampaita - myös lukiessa. Opettaja - ollut. Kieli kaikki kaikessa - suomen kieli. Ei Kilven voittanutta - Volterin eikä Eevankaan. Kotiblogipottu. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...