Stephen Baxter ja Terry Pratchett: Pitkä Mars

Osta kirja itsellesi

Fantasiakomedioistaan tunnetun Terry Pratchettin viimeisten julkaisujen joukkoon kuulunut Pitkä Maa -sarja jatkuu. Pitkä Mars on sarjan kolmas osa viisiosaiseksi kaavaillusta sarjasta. Pitkä maa -sarjan keskeinen idea on teknologia, jonka avulla matkustaminen rinnakkaistodellisuudessa oleviin Maapalloihin on mahdollista.

Kirjaan sisältyy kolme juonilankaa. Nämä ovat aika pitkälle itsenäisiä, kuvaten vaihtoehtoisten maailmojen rakennetta varsin eri näkökulmista. Näistä olennaisin lienee aikaisemmasta osasta tutun Sallyn isän tuleminen kuvioihin. Hän suunnittelee matkaa Marsiin. Samalla selviää että sama rinnakkaisteknologia toimii myös Marsissa: siinä missä on lähes loputon määrä Maapalloja, on olemassa myös lähes loputon määrä Marsseja. Ja kaikki näistä eivät ole kuolleita planeettoja.

Maassa ei puolestaan mene kauhean hyvin. Yellowstonessa tapahtuva suuri luonnonkatastrofi pakottaa ihmiset evakuoitumaan rinnakkaistodellisuuksiin entistäkin laajemmin. Samaan aikaan ihmiskunta tutkii vaihtoehtotodellisuuden rajoja ja toisaalla kohtaa ennennäkemättömän uhan: ihmisrodun, joka on kehittynyt eteenpäin ihmisistä vaihtoehtotodellisuuksissa.

Pitkä Mars on parempi kuin sarjan hieman sekava toinen osa Pitkä sota, mutta jää silti sarjan ensimmäisestä osasta, Pitkä Maa. Ensimmäisessä osassa kirjan teknologia ja maailma oli uutta ja jännittävää, sarjan kolmanteen osaan mennessä asiat alkavat tuntua tutuilta. Uusia asioita kyllä käsitellään, mutta ne eivät muuta perusasetelmaa. Tämä ongelma korostuu, koska kirjan juoni on hyvin hajanainen ja nojaa enemmän tunnelmaan kuin juonen vetovoimaisuuteen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...