Matti Rämö: Polkupyörällä Jäämerelle

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Etelärannikolta Jäämerelle on pitkä matka millä kulkuvälineellä tahansa. Toimittaja Matti Rämö teki edestakaisen matkan polkupyörällä ja jakaa kokemuksensa päiväkirjan muodossa. Matka ei ole suora, ja teiden lisäksi sitä tehdään teltassa, kaupan pihalla, hippileirillä sekä mielen sisällä. Tekstejä värittävät hassut piirrokset, valokuvat, kartat sekä päivittäiset tilastot kuljetusta matkasta.

Polkeminen vaatii venymistä sekä fyysisellä että henkisellä puolella. Varustepuolella oikeanlainen vaatetus, teltta sekä polkupyörän varaosat ovat välttämättömiä. Vielä tärkeämpää on oman kropan huoltaminen. Rämö on kokenut matkaaja, mutta yllätyksiä tulee silti eteen.

Alkutaipaleen pitkä pysähdys Leppävirralla Euroopan suurimmalla hippileirillä vie mielestäni vähän liikaa sivutilaa, ja paras anti alkaakin Rämön päästessä pohjoisemmaksi. Kontrasti Suomen, Venäjän ja Norjan kesken on suuri niin maiseman kuin asioiden sujuvuuden suhteen. Pyöräilevä pitkämatkalainen on kuitenkin joka paikassa kummajainen. Erityisen mielenkiintoista on seurata matkaajan perustoimintoja erilaisissa tilanteissa ja paikoissa.

Matkapäiväkirjan tapaan aiheet vaihtelevat nopeasti. Rämö kuvaa tarkasti pyöränkorjausta tai lounashetkeään, mutta seuraavassa hetkessä hän miettiikin vieraan paikan historiaa. Polkupöyrällä Jäämerelle on leppoisaa luettavaa, etenkin jos reissaaminen ja pohjoinen kiinnostavat.

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.
(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Joni

Vuodesta 2007 Kirjavinkkeihin kirjoittanut Joni Sundström lukee monipuolisesti. Intohimoinen luonnon tutkiminen ja retkeily ovat elämäntapoja, joten luontokirjat kiinnostavat erityisesti. Kotisivut: Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...