Jasmin Hamid ja Natalia Salmela: Raha : missä se kasvaa ja mihin se katoaa?

Raha : Missä se kasvaa ja mihin se katoaa?

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Raha on aika jokapäiväinen asia, josta lastenkin olisi hyvä olla perillä jollain tapaa. Siksi on aivan paikallaan, että lapsille tehdään aihetta käsitteleviä tietokirjoja. Mamma Betalar -podcastin vetäjät Natalia Salmela ja Jasmin Hamid esittelevät tässä Anna Salmisalon kuvittamassa lasten tietokirjassa raha-asioita monipuolisesti.

Tapahtumat alkavat aamiaispöydästä, jossa lapset kyselevät, miksi mammam pitää käydä töissä. Jotta saadaan rahaa! No, mihin sitä rahaa sitten tarvitaan? Ja mitä raha oikein on? Kirja lähtee historiasta ja vaihtokaupasta, esittelee metallirahan, setelit, oravannahat ja digitaalisen rahan.

Verokarhu on esitetty kirjassa ärjyn näköisenä, mutta pohjimmiltaan ystävällisenä tahona, joka maksaa perheen isälle rahaa vauvan hoitamisesta kotona. Toisaalta verokarhu myös ottaa mamman palkasta osan yhteisten asioiden hoitamiseen. Kirjassa kerrotaan myös pankeista, pörsseistä ja sijoittamisesta.

Sijoittamisesta puhuttaessa tämä vähän särähti: ”Eniten säästöjä on yli 60-vuotialle. Heillä on tuplasti enemmän säästöjä kuin 30-vuotiailla. Eli voidaan sanoa, että isovanhemmat ovat taitavia säästämään!” – tai sitten isovanhemmilla on ollut 30 vuotta enemmän aikaa säästää rahaa ja onni elää nousukaudella ja yhteiskunnassa, jossa tunnettiin vielä pitkät työsuhteet, eläkeputket ja sosiaalinen nousu… Voidaan myös perustellusti kysellä, miten taitavasti isovanhemmat ovat luonnonvaroja lastenlapsilleen säästäneet.

No joo, se sukupolvikatkeruudesta. Kirja on aika keskiluokkainen. ”Polttoainetta voi säästää kävelemällä kauppaan autolla ajamisen sijaan.” Niin voi, jos on auto, jolla jättää ajamatta. Työttömyydestä puhutaan ohimennen, mutta ennen kaikkea kirja on suunnattu perheille, joissa vähintään toinen vanhemmista käy töissä ja rahaa on sijoitettavaksi ja säästettäväksi asti.

Aihe on epäilemättä keskustelua herättävä. Kirjan sivuilla on siellä täällä kysymyksiä, joista keskustelua voi aloitella. Kyllä tämän kirjan myötä lasten kanssa raha-asioista juttuun pääsee. Anna Salmisalon kuvitus on tyylikästä ja pitää varmasti osaltaan pienempienkin lasten mielenkiintoa yllä. Aiheen puolesta kirja soveltuu parhaiten koululaisille, joilla on jo vähän paremmat lähtökohdat ymmärtää, mitä raha on.

Esimerkkiaukeama Raha-kirjasta

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 294 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...