Raisa Lardot: Raisa ja André

Osta kirja itsellesi

Raisa Lardot on tuottelias pitkän linjan kirjailija; esikoisteos Hän jäi elämään ilmestyi jo vuonna 1973. Tämä teos sisältyy myös Lardotin uuteen kirjaan Raisa ja André, johon on koottu neljä kirjaa: esikoisteoksen lisäksi mukana ovat Sammakkoprinssi (1987), Andy ja Vera (1997) sekä ennen julkaisematon päiväkirjamuotoinen Morsian. Näiden kirjojen luokittelu on hieman ongelmallista, koska ne sisältävät runsaasti sekä muistelmatyyppistä että kaunokirjallista aineistoa. Joka tapauksessa Raisa ja André on oikein mielenkiintoinen ja antoisa teos.

Raisa ja André kertoo vepsäläissyntyisen suomalaisneitosen ja Belgiasta lähtöisin olevan miehen rakkauden ja avioliiton tarinan. Pariskunnan normaali perhe­-elämä katkeaa odottamattomasti auto-onnettomuudessa, jossa André vammautuu vaikeasti, ja Raisasta tulee hänen omaishoitajansa, jonka työrupeama on kestänyt jo yli neljäkymmentä vuotta. Yhteiselämä katkeaa tosin joksikin aikaa, kun kuvioihin astuu toinen mies, Rakastajaksi kutsuttu; tästä kertoo Sammakkoprinssi­-kirja. Lopulta Raisa ja André palaavat kuitenkin yhteen.

Raisa ja André sisältää paljon suuria tunteita olematta silti imelä tai romanttinen. Samalla se on riipaiseva kertomus omaishoitajan raskaasta arjesta hyvinvointi­-Suomessa: kirjaa lukiessa tuntui vaikealta hyväksyä vaikkapa se, miten hankalaa on saada ulkopuolista apua, kun hoitaja itsekin ikääntyy eikä jaksa jo pelkästään fyysistenkään syiden takia tehdä kaikkea, puhumattakaan siitä, että hän tarvitsisi välillä lomaa ja lepoa hoitamisesta. Tätä taustaa vasten on mahdollista ymmärtää jopa Sammakkoprinssin kuvaama seikkailu toisen miehen kanssa.

­ Suositeltava ja vaikuttava kirja rakkauden voimasta kaiken kaikkiaan.

Tuija

Olen Tuija ja olen suhtautunut intohimoisesti kirjoihin ja lukemiseen jo yli 50 vuoden ajan. Myös työni on kirjojen parissa puurtamista, sillä toimin tietopalveluneuvojana Tampereen yliopiston kirjastossa. Luen mieluiten kaikkea laatukirjallisuutta dekkareita ja tyttökirjoja unohtamatta. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...