Raisa Lardot: Raisa ja André

Raisa ja André

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Raisa Lardot on tuottelias pitkän linjan kirjailija; esikoisteos Hän jäi elämään ilmestyi jo vuonna 1973. Tämä teos sisältyy myös Lardotin uuteen kirjaan Raisa ja André, johon on koottu neljä kirjaa: esikoisteoksen lisäksi mukana ovat Sammakkoprinssi (1987), Andy ja Vera (1997) sekä ennen julkaisematon päiväkirjamuotoinen Morsian. Näiden kirjojen luokittelu on hieman ongelmallista, koska ne sisältävät runsaasti sekä muistelmatyyppistä että kaunokirjallista aineistoa. Joka tapauksessa Raisa ja André on oikein mielenkiintoinen ja antoisa teos.

Raisa ja André kertoo vepsäläissyntyisen suomalaisneitosen ja Belgiasta lähtöisin olevan miehen rakkauden ja avioliiton tarinan. Pariskunnan normaali perhe­-elämä katkeaa odottamattomasti auto-onnettomuudessa, jossa André vammautuu vaikeasti, ja Raisasta tulee hänen omaishoitajansa, jonka työrupeama on kestänyt jo yli neljäkymmentä vuotta. Yhteiselämä katkeaa tosin joksikin aikaa, kun kuvioihin astuu toinen mies, Rakastajaksi kutsuttu; tästä kertoo Sammakkoprinssi­-kirja. Lopulta Raisa ja André palaavat kuitenkin yhteen.

Raisa ja André sisältää paljon suuria tunteita olematta silti imelä tai romanttinen. Samalla se on riipaiseva kertomus omaishoitajan raskaasta arjesta hyvinvointi­-Suomessa: kirjaa lukiessa tuntui vaikealta hyväksyä vaikkapa se, miten hankalaa on saada ulkopuolista apua, kun hoitaja itsekin ikääntyy eikä jaksa jo pelkästään fyysistenkään syiden takia tehdä kaikkea, puhumattakaan siitä, että hän tarvitsisi välillä lomaa ja lepoa hoitamisesta. Tätä taustaa vasten on mahdollista ymmärtää jopa Sammakkoprinssin kuvaama seikkailu toisen miehen kanssa.

­ Suositeltava ja vaikuttava kirja rakkauden voimasta kaiken kaikkiaan.

Tuija

Olen Tuija ja kirjat ovat kuuluneet olennaisesti elämääni jo yli 50 vuoden ajan. Työurakin sijoittui kirjastoihin, joten lapsuuden haave kirjojen ympäröimästä elämästä on toteutunut. Rakastan laatukirjallisuutta, tyttökirjoja ja hyviä dekkareita. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 302 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...