Saana Saarinen ja Kati Tiirikainen: Rakastan kirjastoa : tarinoita lukijoilta

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

”Ilman kirjastoverkostoamme Suomi olisi henkisesti kylmä maa! Kirjastolaitos yhdessä koululaitoksen kanssa on tehnyt arjestamme rikkaan monin keinoin. Kirjastosta minulle tulevat mieleen sanat yhdessä, rauhassa, nauttien, kirjat, opastus, innostus, ilmaiset tapahtumat, kaikille, ilmaiseksi.”

Näin innostuneesti kuvaa kirjastoa espoolainen erikoiskirjastonhoitaja Raisa­-Hannele Alameri-Sajama, eikä hän suinkaan ole kokemuksessaan yksin. Saana Saarisen ja Kati Tiirikaisen laatima teos Rakastan kirjastoa kertoo erilaisten toimijoiden suhteesta kirjastoonsa, siitä mitä he ovat kirjastolta saaneet, mitä siltä vielä toivoisivat ja minkä arvosanan antaisivat Suomen kirjastolaitokselle. On aika lailla itsestään selvää, ettei haastateltaviksi ole eksynyt yhtään kirjastoihin ja kirjoihin kovin nurjamielisesti suhtautuvaa henkilöä, mutta siltikin lukijoiden, kirjailijoiden ja kirjastoalan ammattilaisten ihastunut näkemys asiasta melkein yllättää, sillä kahdeksikkoa alempaa arvosanaa ei kukaan antanut. Ja näin tietysti sopii ollakin, koska yleinen kirjastolaitos on Suomessa ihan maailman huippuluokkaa sekä kirjastoverkon että lainauslukujen perusteella.

Kokemuksiaan ovat kertomassa muiden muassa kirjailijat Tuula­-Liina Varis ja Reidar Palmgren, kansainvälisen kirjastojärjestöjen liiton IFLA:n puheenjohtaja Sinikka Sipilä sekä useampi erityyppinen rivikäyttäjä. Oli mielenkiintoista havaita, miten lähes kaikki haastatellut olivat aloittaneet kirjastonkäyttönsä jo hyvin varhain, alle kouluikäisenä tai aivan alaluokilla – tosin edellämainitun Alameri­-Sajaman virallinen yhteiselo kirjaston kanssa oli alkanut vasta hänen hankkiessaan 12­vuotiaana luvatta kirjastokortin, sitä ennen hän oli lukenut kirjoja salaa kirjaston hyllyistä!

Useimmat mukana olleista kehuivat kirjaston maksuttomuutta, rauhallisuutta, sivistyksen ja kulttuurin säilytystehtäviä sekä kykyä vastata ajan haasteisiin. Tässä tosin löytyi vähän hajontaa; vaikka digitaaliseen mediaan sopeutumista pidettiinkin tärkeänä, eivät sivutoiminnat saaneet kaikkien hyväksyntää. ”Kävelysauvojen ja skeittilautojen ei pidä kuulua kirjastojen valikoimiin”, toteaa Tuula­-Liina Varis. No, oma lähikirjastoni lainaa myös sateenvarjoja, mikä on nähdäkseni myös kirjojen säilymisen kannalta kannatettava toimintamuoto…

Rakastan kirjastoa on viehättävä pieni kirja. Se luo uskoa ihmisten sivistystahtoon, lukuharrastuksiin ja siinä sivussa myös ilahduttaa meitä kirjastotyöntekijöitä.

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.
(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Tuija

Olen Tuija ja olen suhtautunut intohimoisesti kirjoihin ja lukemiseen jo yli 50 vuoden ajan. Myös työni on kirjojen parissa puurtamista, sillä toimin tietopalveluneuvojana Tampereen yliopiston kirjastossa. Luen mieluiten kaikkea laatukirjallisuutta dekkareita ja tyttökirjoja unohtamatta. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...