Philip K. Dick: Rakennamme sinut

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Oregonilainen soitintehdas huomaa, että sähköurut eivät käy kaupaksi, joten on aika vaihtaa alaa. Uudeksi tuotteeksi keksitään simulantit: aidon ihmisen näköiset robotit. Ensimmäisenä valmistuu Abraham Lincolnin sotaministeri Edward M. Stanton, sitten Lincoln itse. Nämä robotit toimivat kaikin puolin aivan kuin esikuvansa.

Mutta miten simulanteilla tehdään bisnestä? Ensimmäinen suunnitelma on pistää robotit sotimaan Yhdysvaltojen sisällissotaa uudestaan ja uudestaan – tehdä todella uskottavaa historian elävöittämistä. Sitten kuvioon sekaantuu multimiljonääri Sam Barrows, joka on kaavoittanut Kuun siirtokunniksi ja joka haluaisi käyttää simulantteja edistämään Kuun asuttamista.

Sen jälkeen kirjan juoni hieman hajoaa käsiin ja painopiste siirtyy päähenkilö Louis Rosenin pään sisälle. Mielenterveyden järkkyminen – skitsofrenia – nousee kirjan pääteemaksi ja Louis alkaa suhtautua asioihin – etenkin liikekumppaninsa Pris-tyttäreen – pakkomielteisesti. Seuraa sekavaa harhailua ja lopulta hoitojakso valtion klinikalla. Mutta entäs sitten?

Romaanissa on mielenkiintoisia aineksia, vaikka kirja tuntuukin paikoin vajoavan mielenvikaiseen harhailuun. Simulantit ja niiden asema ovat kirjan kiinnostavinta antia ja onkin harmi, kun ne lopulta jäävät vähän sivuosaan. Näistä aineksista olisi saanut mielenkiintoisemmankin kirjan, mutta mielenvikaisuuden rajamailla liikkuvista tarinoista kiinnostuneille Rakennamme sinut on varmasti kiinnostavaa luettavaa.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 289 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...