Arnaldur Indriðason: Räme

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Iäkäs mies löytyy tapettuna kotoaan Reykjavikin Pohjoisrämeen kaupunginosasta. Miehen ruumiin luota löytyy omituinen kolmisanainen viesti, jonka perusteella paikalle hälytetty rikospoliiisi Erlendur alkaa vähitellen päästä jutun tutkinnassa hajulle siitä, mistä syyllistä kannattaa lähteä etsimään.

Tapettu mies paljastuu melkoisen ikäväksi persoonaksi, joka on liikkunut menneisyydessään vähintäänkin arveluttavassa seurassa, ja jonka omakaan käyttäytyminen ei kestä kaikilta osin päivänvaloa. Seksuaalirikokset yhdistettynä vakavaan perinnölliseen sairauteen johtavat arvaamattomiin seurauksiin. Vuosikymmeniä vanhat arvet revitään auki, ja nykyteknologian avulla päästään viimein perille aiemmin puutteellisesti tutkituista tai selvittämättä jääneistä tragedioista.

Räme on Arnaldur Indriðasonin monesti palkitun dekkarisarjan ensimmäinen suomennettu osa (oikeasti se on kolmas osa), ja se voitti vuonna 2002 Lasiavain-palkinnon vuoden parhaana pohjoismaisena dekkarina. Räme esittelee keski-ikäisen rikostutkijan Erlendurin, joka on etevä selvittämään vaikeitakin tapauksia, mutta joka on omassa elämässään enemmän tai vähemmän tuuliajolla. Yksinäinen ja eronnut Erlendur ei ole aina mikään hurmaava persoonallisuus edes työtovereilleen Elínborgille ja Sigurður Ólille. Huumeriippuvainen tytär aiheuttaa Erlendurille jatkuvaa harmia ja huolta, mutta on tyttärestä toisaalta apuakin sivujuonena etenevässä katoamistutkinnassa.

Arnaldurin dekkareiden Islanti on tyly ja surullinen pieni maa, jossa sataa aina. Hänen tekstissään on kuitenkin syvyyttä, ja alati kehittyvät keskushenkilöt pitävät mielenkiinnon yllä. Hänen kirjoissaan tutkittavat rikokset heijastelevat usein päähenkilöiden omiakin huolia, eikä helppoja ratkaisuja koskaan tunnu löytyvän. Rämeen jännitys säilyy hyvin yllä loppuun asti, kun faktat vähitellen paljastuvat. Modernin jännityksen ystävälle Arnaldurin dekkarit ovat varma vaihtoehto. Suosittelen.

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.
(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää jalkapallosta, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...