Tiedetoimittaja ja kirjailija Jani Kaaro teki kuvittaja Väinö Heinosen kanssa oivallisen Evoluutio-tietokirjan lapsille vuonna 2011. Nyt kaksikko on taas asialla luonnontieteiden parissa: Mistä minut on tehty? kertoo lapsille ymmärrettävällä tavalla, mitä geenit ovat ja miten ne toimivat. Kirjan alussa sisarukset Laura ja Lauri miettivät, mikä ihmisten ulkonäköä säätelee. Geenit ja DNA jotenkin, lapset tietävät, mutta siihen se sitten jääkin – ja niin taitaa jäädä monella aikuisellakin.
Mistä minut on tehty? aloittaa siis perusteista. Mitä geenit ovat? Ihmiskehon rakennusohjeita! Ihminen on tehty soluista, solut on tehty proteiineista, proteiinit on tehty aminohapoista ja geenit määräävät, miten aminohapot rakennetaan. Helppo juttu! Kirjassa havainnollistetaan, miten geenitehtaat soluissa toimivat. Koska kyse on todella pienistä asioista, kuvituksessa otetaan surutta kuvainnollisempi ote ja esitetään esimerkiksi ribosomi mekaanisena koneena, joka syö geenipötköä ja tuottaa aminohapponauhaa.
Tästä päästään sitten kätevästi siihen, miten geenit liittyvät periytymiseen ja mitä mutaatiot ovat. Kirjassa on runsaasti esimerkkejä eri geenien vaikutuksesta. Aluksi esitellään ihmiskunnan historian kannalta merkittäviä geenejä: miksi ihmisillä on erilaisia ihonvärejä MC1R-geenin vaikutuksesta, miten amylaasin tuotantoon vaikuttava AMY1 mahdollisti viljan syömisen ja miten LCT- ja MCM6-geenit vaikuttavat maidonjuontiin. Kevyempinä esimerkkeinä toimivat LPR5-geenin mutaation tuottamat supervahvat luut ja ABCC11-geenin vaikutus vaikun laatuun ja hien hajuun.
Kysymykset sukupuolesta ovat olleet kovasti kiistanalaisia viime aikoina. Mistä minut on tehty? lähestyy asiaa puhtaasti geenien ja biologian näkökulmasta. Asia on ”periaatteessa yksinkertainen”, geneettisesti ihmiset ovat joko tyttöjä tai poikia, mutta “sukupuolen kehityksessä on vielä monta mutkaa. Niiden seurauksena rajaa tytön ja pojan välille voi olla joskus vaikea vetää”.
Kirjassa esitellään myös kuuluisia ihmisiä vaivanneita geneettisiä sairauksia, neandertalien geeniperimää, roska-DNA:ta ja epigenetiikkaa. Geenejä ympäristön vaikutuksesta aktivoiva ja sammuttava mekanismi onkin kiehtova ilmiö: esimerkiksi tammikuussa 1998 Kanadaa ravistellut jäämyrsky näkyi siihen aikaan kohdussa olleiden lasten geeneissä kymmenen vuotta myöhemmin. Geenien käyttöä rikostutkimuksessa ja geenien manipulointiakin sivutaan, mutta varsinkin geenimanipuloinnin osalta käsittely on kovin pinnallista, ottaen huomioon miten merkittäviä eettisiä ja käytännöllisiäkin kysymyksiä aiheeseen liittyy.
Mistä minut on tehty? on erinomainen lasten tiedekirja. Heinosen kuvitus on hauskaa, selkeää ja värikästä ja tukee tekstiä mukavasti. Alakouluikäisille lapsille suunnattu kirja on täynnä kiinnostavaa tietoa ja sopii hyvin tieteestä kiinnostuneiden lasten tutkailtavaksi. Tietoa on runsaasti, joten useimmat yläkoulussa tai lukiossa oppimansa autuaasti unohtaneet aikuislukijatkin oppivat kirjasta varmasti jotain. Näin hyvin tehtyjä lasten tietokirjoja on ilo suositella.