Adam Kay: Kayn anatomia

Kayn anatomia

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Adam Kay on entinen lääkäri, jonka päivystyskokemuksia kertaava Kohta voi vähän kirpaista on hulvaton mutta vakavia ajatuksia herättävä päiväkirjateos. Nyt Kay ottaa kohdeyleisökseen lapset: Kayn anatomian alaotsikko Tosi hauska (ja tosi ällöttävä) kirja ihmisruumiista kertoo jo aika paljon. Adam Kay käy sopivan eritepitoisesti läpi ihmisruumiin kiireestä kantapäähän asiassa pysytellen mutta myös vitsejä veistellen. Suunnilleen 10-vuotiaille ja siitä ylöspäin suunnatun kirjan piirroskuvituksesta vastaa Henry Paker.

Kayn anatomiassa parasta on sen tarkkuus, mitä oikeisiin anatomisiin kysymyksiin tulee. Elimet, kudokset ja solut sekä niiden pääasialliset tehtävät Kay käy läpi napakasti. Jatkuva vitsinvääntö saattaa aikuislukijasta tuntua hieman väkinäiseltä, mutta lapsillehan tämä teos onkin tarkoitettu. Aikuiselle Kayn anatomia on kuin Bill Brysonin Keho: opas asukkaalle, mutta tiivistetyssä muodossa. Tai no, tiivistetty on toki lähes 400-sivuiselle tiiliskivelle ehkä pieni aliarvio.

Yksi huomionarvoinen seikka Kayn anatomiassa on sen tapa puhua asioista, joiden käsittely yleensä perheissä voi olla vaikeaa. Lisääntymisestä ja sukupuolisuudesta Kay kertoo kiihkottomasti, kaikenlaista monimuotoisuutta kunnioittaen. Samoin kuolemaa ja sairauksia käsittelevissä jaksoissa Kay on huomaavainen, herkkä ja rauhallinen. Hän myös muistuttaa useasti, että vaikeissa tilanteissa pitää pyytää luotettavan aikuisen apua, ja että ongelmat useimmiten pahenevat, jos niitä yrittää peitellä. Täydet pisteet tästä.

Meillä kotona 9-vuotias lukija kiinnostui kirjasta suunnattomasti, ja hän vietti parhaimmillaan jopa pari tuntia yhteen menoon kirjaa lueskellen. Meillä kirjaa on myös luettu yhdessä aikuisen kanssa, mikä on osoittautunut erinomaiseksi ratkaisuksi. Ihmiskehon toiminnot herättävät kaikissa kysymyksiä, ja moniin niistä Adam Kay osaa mainiosti vastata. Aikuisen kanssa lisää keskustellen saavutetaan vielä lisää ymmärrystä. Alakouluikäisten perheisiin Kayn anatomia on oivallinen hakuteos.

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää maantiepyöräilystä, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Hannun haastattelu. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 303 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...