Adam Kay: Kayn poppakonstit : Lääketieteen ällö ja hullu historia

Kayn poppakonstit

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Lääkärit eivät aiemmin ole tienneet ihmisruumiin toiminnasta yhtään mitään. Niinpä lääkärikäynnistä on voinut olla potilaalle lähinnä haittaa hyötyä enem­män. Päänsärkyä? Porataanpa kalloa. Vaivaako kaljuus? No, sivelläänpä pu­lunkakkaa päälaelle. Amputaatiota vailla? Ei muuta kuin parturiin. Ja niin edel­leen. Vasta oikeastaan viimeisten 100–200 vuoden aikana ihmisen anatomiaa on ymmärrätty sen verran, että lääkärit ja hoitajat ovat voineet oikeasti paran­taa sairaita.

Adam Kayn kirjoittama Kayn poppakonstit : Lääketieteen ällö ja hullu historia kertoo monista vääristä uskomuksista ja turhista hoidoista, joita aikain saa­tossa ihmiset ovat joutuneet kestämään. Kay käy läpi tautioppia, anatomiaa ja ihmisen biologiaa kaivaen raflaavia esimerkkejä hurjista hoidoista muinaisesta Egyptistä Kreikan ja Rooman sivilisaatioiden kautta keskiajalle saakka. Hän nostaa esiin lääketiedettä merkittävästi edistäneitä hahmoja eri aikakausilta, kertoo nykyisistä edistysaskelista ja jokaisen luvun lopuksi tekee myös valis­tuneita arvauksia lääketieteen tulevaisuudesta.

Kuten kirjan nimestäkin voidaan päätellä, niin veri ja muut eritteet roiskuvat varsin vapautuneesti. Jo Kayn edellinen kirja Kayn anatomia oli sangen ronski ja hauska pläjäys, ja vallankin pieruhuumorin suhteen Kayn poppakonstit ope­roi kyllä vähintäänkin samassa sarjassa. Kayn poppakonstit on suunnattu ala­kouluikäisille lapsille, ja se onnistuu mainiosti tekemään lääketieteen kehityk­sestä 10-vuotiasta kiinnostavan aihepiirin. Yhdessä aikuisen kanssa luettuna kirjan herättämiin kysymyksiin saa myös tarvittaessa vastauksia. Itsekin opin paljon uutta Kayn poppakonsteja lapseni kanssa lukiessani. Suosittelen!

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää maantiepyöräilystä, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Hannun haastattelu. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 302 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...