Stephen Bissette, Alan Moore ja John Totleben: Rämeen olento

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Len Wein ja Berni Wrightson loivat Rämeen olennon vuonna 1971. Kahdeksankymmentäluvun alussa alkoi brittiläisten sarjakuvantekijöiden invaasio rapakon taakse, ja yksi lähtijöistä oli käsikirjoittaja Alan Moore. Moore pääsi kirjoittamaan Rämeen olentoa, ja aloitti sarjan kovakätisen uudistamisen. Rämeen olennosta muotoutui kauhusarjakuvan klassikko.

Alun perin tiedemies nimeltä Alec Holland muuttui onnettomuuden myötä kasveista koostuvaksi hirviöksi nimeltä Rämeen olento. Mooren käsissä tarina muuntui niin, ettei Rämeen olento ollutkaan kasviksi muuttunut ihminen, vaan ihmiseksi muuttunut kasvi.

Rämeen olento on tyypillinen DC:n supersankariperinteiden mukaan kirjoitettu sarjakuva, mutta sisäiset nyanssit tekevät siitä erilaisen. Jo sen perusasetelma on herkullinen: kaunis, naimisissa oleva Abigail Cable rakastaa Rämeen olentoa omalla platonisella tavallaan. Kaunotar ja hirviö kauhujen maassa.

Juonta kuljetetaan mielenkiintoisten pahisten ja sivuhahmojen avulla. Rämeen olento on vain aihe, ydin jonka ympärille tarina on kudottu. Olento toimii tapahtumien todistajana, ja lopussa tilanteen ratkaisijana. Yleensäkin Mooren kirjoittamissa sarjakuvissa tapellaan aika vähän. Taistelut ovat pikemminkin henkisiä ja verbaalisia.

Moore käyttää paljon aikasiirtymiä, mikä luo pahaenteistä tunnelmaa. Aluksi näytetään jotain irvokasta, ja sen jälkeen aletaan keriä auki tapahtumia jotka johtivat kyseiseen irvokkuuteen. Moore kuljettaa useita rinnakkaisia, hitaasti kehittyviä juonia. Kun yksi ratkeaa, kimppu uusia on jo syntynyt. Koko ajan viitataan tulevaan.

Egmontin julkaiseman kovakantisen kokoelman tarinat on yhtä lukuunottamatta julkaistu 1990-luvun alussa Kalma-lehdessä. Kokoelma loppuu kuitenkin kesken juuri kun päästäisiin tarinan kaikkein kauheimpaan osuuteen. Vanhat Kalmat ovat siis yhä arvossaan.

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 289 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...