Veera Salmi: Saari

Saari

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Veera Salmi tunnetaan erityisesti Puluboi-lastenkirjoistaan. Salmi kirjoittaa kuitenkin myös nuortenkirjoja. Olen nyt tässä muutaman kuukauden sisään lukenut kaikki neljä tähän asti ilmestynyttä Salmen nuortenkirjaa. Saari (2018) on niistä vanhin, sen jälkeen ovat ilmestyneet Kaunis ilma kuolla (2020), Olin niinku aurinko paistas (2021) ja Oboin kirja (2022).

Saari on monipuolinen kirja, joka kertoo joukosta paikkaansa hakevia nuoria. Päähenkilö Hansama kauhistelee vanhempiensa elämää tehtaan tuotanto­koneiston rattaina, joten hän reippaana nuorena järjestää ullakolle tulipalon ja lavastaa kuolevansa – mutta oikeasti hän vain katoaa ja muuttaa asumaan autioille ullakoille. Hän tutustuu Simoniin, jonka kautta asuinpaikaksi järjestyy syrjäinen hylätty hotelli. Hansama saa sinne seurakseen Malalan ja Morriksen, kaksi muuta hylkiötä.

Kolmikko onnistuu hankkiutumaan hotellista Tyynellämerellä sijaitsevalla paratiisisaarelle, jonne rakentuu pieni utopiayhteisö. Nuoret elävät auvoisaa elämää saarellansa, auttavat muita vaikeissa tilanteissa olevia lapsia ja nuoria, mutta karu totuus on, ettei mikään utopia kestä loputtomiin. Entä sitten kun elämä saarella ei ole enää mahdollista, syystä tai toisesta? Miten jatkaa siitä eteenpäin.

Saari on vauhdikas kirja, joka kertoo ystävyydestä, unelmista ja siitä, kuinka maailmaa voi konkreettisesti muuttaa paremmaksi. Siinä mielessä tämä on siis aika idealistinen maailmanparannuskirja. Ja mikäpä siinä, olen vankasti sitä mieltä, että nuorille on syytä tarjoilla optimismiakin, eikä vain nihilististä tuomionmaalailua.

Jokin kirjan reippaassa, lukijaa paljon puhuttelevassa tyylissä vähän tökki. Aiheet ovat toisaalta hyvin vakavia, toisaalta kirja on todella kepeä ja nopealiikkeinen. Tarinahan on aivan uskomaton, mutta toisaalta se kyllä kyseenalaistaa oman uskottavuutensa ihan itsekin. Siihen ei siis kannata takertua. Tarina on hauska ja toisaalta omiaan pohdituttamaan.

Tai sitten voin antaa asian olla. Ei ole tärkeää uskotko siihen, että tarinani on totta. Tärkeää on vain se, että uskot itseesi! Uskot siihen, että sinä osaat tarvittaessa lentää, ainakin unelmissasi!

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 233 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...