Astrid Lindgren: Saariston lapset

Saariston lapset

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Melker Melkerson on kirjailija ja neljän lapsen yksinhuoltaja. Helposti innostuva mutta käytännön asioissa varsin huoleton perheenisä on vuokrannut kesäksi huvilan Tukholman ulkosaaristossa. Välittäjä lupasi perheelle hyväkuntoisen kesäpaikan, mutta perillä selviää, että Nikkarilan katto vuotaa ja talo on muutenkin huonossa kunnossa. Perhe asettuu kuitenkin taloksi ja hyppää kesäiseen seikkailuun.

Astrid Lindgrenin Saariston lapset oli alun perin tv-sarja, josta kirjailija muokkasi romaanin. Kirja kertoo lämpimästi pienen saaren asukkaista. Melkersonien naapurissa asuu kauppiaspariskunta sekä tyttäret Teddy ja Freddy ja tietysti Pampula, joka on Laivuri-koiransa kanssa aina siellä, missä tapahtuu. Lisäksi saarella asuvat Södermanin pappa ja Stina-tyttö, Janssonin pariskunta. kansakoulunopettaja Björn ja ahne Vesterman.

Saariston lapset kertoo kesästä, jonka jokainen lapsi toivoisi saavansa. Saarella on tilaa juosta ja tutkia, joskus jopa eksyä. Lapset hoitavat eläimiä ja täyttävät päivänsä seikkailuilla, joissa kaikki on mahdollista. Mutta murheitakin on. Eläinrakas Pelle joutuu hautaamaan lemmikkikaninsa, ja hylje-Mooseksen kohtalosta ollaan montaa mieltä. Sitten on vielä Malin, Melkersonin veljesten kaunis isosisko, jota kaikki kaksilahkeiset ovat liehittelemässä, kun silmä vain välttää. Kaiken kukkuraksi Pampula ja Stina onnistuvat muuttamaan sammakosta Malinille ihka oikean prinssin! Entä mitä sitten tapahtuu, kun Nikkarilaan saapuu ostaja, joka haluaa häätää vuokralaiset rakkaaksi tulleesta huvilasta?

Lindgren kirjoittaa lämminhenkisesti ja ymmärtäen pienen yhteisön elämästä, jossa on aurinkoisia päiviä mutta myös pieniä suruja. Saarella lapset, aikuiset ja eläimet ovat kaikki tasa-arvoisia keskenään. Kirjaa on kiitelty myös sen ympäristöä kunnioittavasta otteesta: tarina korostaa luonnon ja eläinten arvoa. Lindgrenin teksti on monitasoista ja viisasta ja todistaa jälleen kerran sen, ettei lastenkirjoja ole kirjoitettu vain lapsille vaan ensisijaisesti ihmisille.

Heidi V.

Kieleen ja kirjallisuuteen intohimolla suhtautuva Heidi Viherjuuri asuu ja työskentelee tällä hetkellä Saksassa. Innostuu tulevaisuuden klassikoista ja novelleista ja pitää kielitajuaan yllä lukemalla uutta kotimaista proosaa. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 249 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...