Jaakko Stenros ja Jukka Särkijärvi (toim.): Seikkailuja ja sankareita : Katsauksia suomalaisen roolipelaamisen historiaan ja nykyhetkeen

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Viimeisimmästä suomalaista roolipelaamista käsittelevästä kirjasta onkin vierähtänyt jo tovi. Tilannepäivitykselle on siis tarvetta ja sitä tarjoaa Seikkailuja ja sankareita, jonka yhdeksän artikkelia esittelevät ansiokkaasti suomalaisen roolipelaamisen historiaa ja nykypäivää. Kirjassa käsitellään mm. suomalaisia roolipelijulkaisuja ja -lehtiä omissa artikkeleissaan, kuten myös roolipelaamisen ympärillä pyörivää yritys- ja yhdistystoimintaa. Myöskään Ropeconia ei unohdeta.

Erityistä mielenkiintoa herätti artikkeli Pelinjohtajasta pelisuunnittelijaksi, jossa Jaakko Kemppainen pohtii minkälaisia hyötyjä digitaalisten pelien suunnittelijalle on roolipelitaustasta. Alan ihmisille nämä roolipelitaustan edut saattavat olla ilmeisiä, mutta myönnän että itselleni asia ei ole tullut mieleen aikaisemmin.

Myös Juhana Pettersonin artikkeli Hahmoon eläytyminen roolipelin ytimessä aiheutti oivalluksia, eli miten roolipelaamisen tavat voivat erota maittain yllättävänkin paljon, vaikka miten pelattaisiinkin samoilla ohjeilla. Eläytyminen ja hahmopohjainen pelaaminen on ehkä Suomessa se tavanomaisin lähestymistapa, mutta kansainvälisissä ympyröissä painotus on usein enemmän ongelmanratkaisussa sekä haasteiden voittamisessa. Pettersonin kokemukset hahmoeläytyvistä kampanjoista ja niiden mahdollisuuksista olivat mielenkiintoista luettavaa.

Suomalainen roolipelikulttuuri ylipäätään on ilahduttavan omaleimaista ja myös monimuotoista. Täällä roolipelaaminen ei keskity niinkään muutaman suuren tuotteen ympärille, vaan julkaisutoiminta on pysynyt ilahduttavan vireänä. Pohjoismainen roolipelikulttuuri laajemminkin on saanut mainetta omaperäisyydellään ja sitä käsittelee kirjan viimeinen artikkeli Akateeminen roolipelitutkimus Pohjoismaissa. Mielenkiintoista kyllä Pohjoismaissa roolipelien tutkimus on keskittynyt enimmäkseen larppeihin, vaikka kansainvälisesti pöytäroolipelit ovat olleet suuremman huomion kohteena.

Seikkailuja ja sankareita antaa kattavan kuvan suomalaisesta roolipelikentästä ja onkin enemmän tai vähemmän pakkohankinta kaikille kotimaisesta roolipelaamisesta kiinnostuneille.

Titta Lindström

Titta Lindström on graafinen suunnittelija ja kuvittaja, joka haluaa sarjakuvien valloittavan maailman. Siinä sivussa tulee luettua myös kaikenlaista muuta kirjallisuutta, josta tietokirjallisuus erityisesti herättää uteliaisuuden: voi kun olisikin mahdollista tietää kaikesta kaikki! Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 306 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...