Pelit kulttuurina

Jonne Arjoranta, Usva Friman ja Jani Kinnunen (toim.): Pelit kulttuurina

Pelit ja pelaaminen ovat nykyään arkipäiväistyneet. Pelejä suunnitellaan ja kehitetään kaikenikäisille ja niitä myös pelataan lähes kaikissa ikäryhmissä. Suomalaiset erityisesti ovat pelikansaa, oli kyse sitten lotosta, mölkystä tai vaikka Clash of Clansista. Pelit eivät myöskään rajoitu vain vapaa-aikaan, vaan niitä harjoitetaan myös ammattina ja ... Lue koko vinkki »
Chainmail Bikini

Hazel Newlevant (toim.): Chainmail Bikini

Chainmail Bikini : An Anthology of Women Gamers kertoo nimessään jo melko paljon olennaista. Kun lisäksi vielä täydennetään, että kyseessä on sarjakuva-antologia, ollaan jo pitkällä. Pelaaminen on pitkään ollut miesten leikkikenttä, joten naisten näkökulmien esittämiselle on tilausta. Tähän noin parisataasivuiseen on koottu 38 pelaamista naisnäköku... Lue koko vinkki »
Pikku hiiri ja syntymäpäivälahja

Riikka Jäntti: Pikku hiiri ja syntymäpäivälahja

Hiirun minuutit kuluvat hitaasti. Hän odottaa syntymäpäiväjuhliensa vieraita saapuvaksi. Vihdoin ovelta kuuluu PIM POM ja juhlat voivat alkaa. Yhdessä ihmetellään Hiirun saamia hauskoja lahjoja, syödään kakkua, ongitaan ja leikitään sokkoa. Ystävien kanssa on mukavaa, mutta kaikista eniten Hiiru kuitenkin tuntuisi odottavan seuravaa päivää, ihan oi... Lue koko vinkki »
Ripley : Nopea yhteys

Annukka Salama: Ripley : Nopea yhteys

Isla on 17-vuotias lukiolainen, joka harrastaa pelejä, vanhoja tietokoneita, kulttielokuvia – siis nörttikulttuuria kaikissa muodoissaan, syvässä päädyssä. Netissä hän kulkee nimimerkillä Ripley. Nettiystävä Damien on Islalle tärkeä, vaikka hän ei tiedä tästä juuri mitään, pelimaailman ulkopuolella. Se on tietoinen valinta: Ripley ja Damien ovat so... Lue koko vinkki »

Tuukka Hämäläinen ja Aleksandr Manzos: Pelien äärettömät maailmat : Elämän suuret kysymykset digitaalisissa peleissä

Keskustelu videopelien turhuudesta on nykyään onneksi hieman harvinaisempaa kuin menneinä vuosina, mutta yhä edelleen keskustelu pysyy sinnikkään yksipuolisena. Myönnetään kyllä, että pelaaminen parantaa erityisesti nuorison kielitaitoa ja reagointikykyä, mutta siihen sen hyvät puolet tuntuvat julkisessa diskurssissa jäävän. Voisiko peleillä kuiten... Lue koko vinkki »

Jaakko Stenros ja Jukka Särkijärvi (toim.): Seikkailuja ja sankareita : Katsauksia suomalaisen roolipelaamisen historiaan ja nykyhetkeen

Viimeisimmästä suomalaista roolipelaamista käsittelevästä kirjasta onkin vierähtänyt jo tovi. Tilannepäivitykselle on siis tarvetta ja sitä tarjoaa Seikkailuja ja sankareita, jonka yhdeksän artikkelia esittelevät ansiokkaasti suomalaisen roolipelaamisen historiaa ja nykypäivää. Kirjassa käsitellään mm. suomalaisia roolipelijulkaisuja ja -lehtiä omi... Lue koko vinkki »

Samuli Kraneis ja Kalle Rantala: Kaikki e-urheilusta

E-urheilu on viime aikoina ollut uutisotsikoissa yhä tihenevään tahtiin, mutta tähän mennessä kattavaa katsausta ilmiöön ja sen historiaan ei ole oikein löytynyt kirjamuodossa. Sinänsä oikein mainio E-urheilun käsikirja tosin ilmestyi aikaisemmin tänä vuonna, mutta se on enemmänkin opas lapselle e-urheilun pariin kuin kattava tietokirja e-urheilun ... Lue koko vinkki »
Pelit elämän peilinä

Aleksandr Manzos: Pelit elämän peilinä

Pelitoimittaja Aleksandr Manzos debytoi viime vuonna Kaikkien aikojen pelit -kirjallaan. Kirja esitteli 30 klassikkovideopeliä 1970-luvulta nykypäivään, tuloksenaan mielenkiintoinen, pelialan yleissivistystä edistävä, mutta lopulta aika pinnallinen kirja. Pelit elämän peilinä on sitten hyppy selvästi syvemmälle. Kirjan ydinkysymys on: mitä väliä... Lue koko vinkki »
Löydä lautapelit

Mikko Saari: Löydä lautapelit

Huolimatta kaikesta digitaalisesta viihteestä lautapelaamisella menee parem­min kuin koskaan. Uusia pelejä julkaistaan huimaa tahtia, pelimekaniikat ovat innovatiivisia, uudenlaisia tapoja pelata kehitetään jatkuvasti. Pelaamisen ei todellakaan tarvitse olla enää mitään Monopolyn tai Afrikan tähden kaltaista ikävää tuurilottoa tai pelkkää lasten aj... Lue koko vinkki »
E-urheilun käsikirja

Otto Rönkä: E-urheilun käsikirja

E-urheilu on yleistynyt kovaa vauhtia ja noussut Suomessakin televisiolajiksi asti. Se on siis asia, josta aikaansa seuraavan ihmisen olisi hyvä olla selvillä. E-urheilun käsikirja on pieni kirja, jolla voi saattaa itsensä ajan tasalle. Kirja kertoo, mistä e-urheilussa on kyse, miten e-urheilijaksi tullaan, mitä pelejä tällä hetkellä pelataan, m... Lue koko vinkki »
Nörtti 4 : Pro Gamer

Aleksi Delikouras: Nörtti 4 : Pro gamer

Koska olen lukenut edellisetkin Nörtti-kirjat, oli ihan pakko lukea tämäkin. DragonSlayer666 on lukiolainen ja kuviot ovat uudet. Kaverit ovat kuka missäkin, paitsi tietysti Hege91, joka on samalla luokalla, mutta jonka kanssa ei enää tule niin hengailtua. Vaan kuvioihin tulee Daisuke, joka on kovan luokan pelaaja ja kun DragonSlayer666 tutustuu hä... Lue koko vinkki »

Juho Kuorikoski: Suuret seikkailupelit : tietokonepelien klassikot

Seikkailupelit ovat yksi tietokonepelien perusgenreistä. Alkusysäyksensä genre sai vuonna 1976 valmistuneesta Colossal Cave -pelistä, josta sikisi tekstiseikkailujen lajityyppi. Lajityyppi eli ja kehittyi ja kypsyi interaktiiviseksi fiktioksi, mutta matkan varrella pelit saivat myös kuvitusta. Tekstin osuus peleissä jäi koko ajan vähäisemmäksi, kun... Lue koko vinkki »

Sanna Pelliccioni: Onni-poika tykkää pelata

Sanna Pelliccionin kymmenes Onni-pojasta kertova kirja kertoo pelimaailman kiemuroista. Onni-poika sairastuu ja joutuu jäämään kotiin veljen mennessä päiväkotiin. Kun olo alkaa kohentua, pääsee Onni viettämään aikaa tietokonepelien parissa isän kanssa. Pelien parissa aika kuluu kuin siivillä ja yllättäen äiti ja Olavi-veli jo saapuvatkin kotiin. Ol... Lue koko vinkki »