Juho Kuorikoski: Suuret seikkailupelit : tietokonepelien klassikot

Osta kirja itsellesi

Seikkailupelit ovat yksi tietokonepelien perusgenreistä. Alkusysäyksensä genre sai vuonna 1976 valmistuneesta Colossal Cave -pelistä, josta sikisi tekstiseikkailujen lajityyppi. Lajityyppi eli ja kehittyi ja kypsyi interaktiiviseksi fiktioksi, mutta matkan varrella pelit saivat myös kuvitusta. Tekstin osuus peleissä jäi koko ajan vähäisemmäksi, kunnes lopulta päädyttiin hiirellä ohjattaviin seikkailupeleihin.

Lajityypin kultakaudella Sierra ja LucasArts tekivät hienoja pelejä: The Secret of the Monkey Island, Leisure Suit Larryt, Maniac MansionDay of the TentacleGabriel Knightit ja niin edelleen. Lopulta genre romahti muiden genrejen osoittautuessa kaupallisesti elinvoimaisemmiksi. Seikkailupelit ovat eläneet sittemmin hiljaiseloa, mutta genre on saanut viime vuosina uutta potkua nettijakelusta ja joukkorahoituksesta.

Toimittaja ja Pelit-lehden pitkäaikainen avustaja Juho Kuorikoski on tehnyt hienoa työtä laatiessaan tämän seikkailupelien historiikin. Kaikenkattava se ei ole – pari omaa suosikkiani, Cthulhu-seikkailut Shadow of the Comet ja Prisoner of Ice, kirjasta puuttuvat, mutta vaikka kaikkia maailman seikkailupelejä ei esitelläkään, kirja on kiistattoman perinpohjainen.

Mikä hienointa, Kuorikoski on mennyt lähteille ja haastatellut pelien tekijöitä. Haastateltujen listalla ovat muun muassa Ken WilliamsJane JensenTim SchaferRon Gilbert ja moni muu seikkailupelien mestari. Lopputuloksena on perinpohjainen historiikki, joka on pakollista luettavaa genrestä kiinnostuneille.

Tämäkin kirja on syntynyt joukkorahoituksen tuella – muuten sitä tuskin olisi saatu aikaiseksi, en usko että kustantajilla olisi ollut rohkeutta julkaista ainakaan näin tyylikästä opusta näin marginaalisesta aiheesta. Rahoittajien nimilista on hauskaa luettavaa: sukupuolijakauma on noin 95-prosenttisen miehekäs ja etunimien perusteella useimpien rahoittajien syntymävuosi asettunee välille 1975–1985. Noin neljäsosa rahoittajista on Mikkoja ja toinen neljäsosa Teemuja…

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari pitää World Fantasy Award -voittajista ja suurten ideoiden scifistä. Mikko pelaa fanaattisella innolla monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Kaikki vinkit »

Kommentti

  1. Myös Simon the Sorcerer! Sanoisin, että nykyiset roolipelit kuten Elder Scrollit vie seikkailupelien viestikapulaa eteenpäin. Mutta on toki hienoa, että Kickstarterin avulla saadaan muitakin kuin uusia Call of Dutyja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...