Juho Kuorikoski: Suuret seikkailupelit : tietokonepelien klassikot

Suuret seikkailupelit

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Seikkailupelit ovat yksi tietokonepelien perusgenreistä. Alkusysäyksensä genre sai vuonna 1976 valmistuneesta Colossal Cave -pelistä, josta sikisi tekstiseikkailujen lajityyppi. Lajityyppi eli ja kehittyi ja kypsyi interaktiiviseksi fiktioksi, mutta matkan varrella pelit saivat myös kuvitusta. Tekstin osuus peleissä jäi koko ajan vähäisemmäksi, kunnes lopulta päädyttiin hiirellä ohjattaviin seikkailupeleihin.

Lajityypin kultakaudella Sierra ja LucasArts tekivät hienoja pelejä: The Secret of the Monkey Island, Leisure Suit Larryt, Maniac Mansion, Day of the Tentacle, Gabriel Knightit ja niin edelleen. Lopulta genre romahti muiden genrejen osoittautuessa kaupallisesti elinvoimaisemmiksi. Seikkailupelit ovat eläneet sittemmin hiljaiseloa, mutta genre on saanut viime vuosina uutta potkua nettijakelusta ja joukkorahoituksesta.

Toimittaja ja Pelit-lehden pitkäaikainen avustaja Juho Kuorikoski on tehnyt hienoa työtä laatiessaan tämän seikkailupelien historiikin. Kaikenkattava se ei ole – pari omaa suosikkiani, Cthulhu-seikkailut Shadow of the Comet ja Prisoner of Ice, kirjasta puuttuvat, mutta vaikka kaikkia maailman seikkailupelejä ei esitelläkään, kirja on kiistattoman perinpohjainen.

Mikä hienointa, Kuorikoski on mennyt lähteille ja haastatellut pelien tekijöitä. Haastateltujen listalla ovat muun muassa Ken Williams, Jane Jensen, Tim Schafer, Ron Gilbert ja moni muu seikkailupelien mestari. Lopputuloksena on perinpohjainen historiikki, joka on pakollista luettavaa genrestä kiinnostuneille.

Tämäkin kirja on syntynyt joukkorahoituksen tuella – muuten sitä tuskin olisi saatu aikaiseksi, en usko että kustantajilla olisi ollut rohkeutta julkaista ainakaan näin tyylikästä opusta näin marginaalisesta aiheesta. Rahoittajien nimilista on hauskaa luettavaa: sukupuolijakauma on noin 95-prosenttisen miehekäs ja etunimien perusteella useimpien rahoittajien syntymävuosi asettunee välille 1975–1985. Noin neljäsosa rahoittajista on Mikkoja ja toinen neljäsosa Teemuja…

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 289 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...