Kurt Vonnegut: Siniparta

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Armenialaisvanhemmista syntynyt Rabo Karabekian osasi piirtää paremmin kuin kukaan hänen kotikaupungissaan San Ignaciossa Kaliforniassa. Se ei kuitenkaan ollut vielä kovin paljoa se. Taiteilijaksi hän kuitenkin aikoi, ja sellainen hänestä myös maineikkaan kuvittaja Dan Gregoryn opissa New Yorkissa tuli. Mutta taidehistoria tuntee hänet silti yhtenä suurimmista tunareista, jotka koskaan ovat kankaita maaleillaan töhrineet. Siitä huolimatta hän oli perustamassa ensimmäistä aidosti amerikkalaista merkittävää taiteen tyylisuuntaa yhdessä Jacskon Pollockin, Mark Rothkon ja kumppaneiden kanssa. Hän oli paikalla, kun abstrakti ekspressionismi syntyi.

Kurt Vonnegutin Siniparran päähenkilö on kirjailijalle tyypillinen antisankari, jonka elämä olisi surullista, ellei siitä kirjoitettaisi hilpeää (itse-)ironista satiiria. Siniparta on muodoltaan vapaassa järjestyksessä etenevä omaelämäkerta, jossa Rabo Karabekian vähä vähältä kerii elämäänsä kasaan nykyhetkestä (1980-luvun lopulta) kommentoiden. Nuoruuden rakkaus yhdistettynä taideopintoihin, toinen maailmansota, jonka taistelut päättyivät Karabekianilta melkein heti alettuaan, sodan jälkeinen ujuttautuminen parhaiden taiteilijoiden pöytäseurueisiin ja merkittäväksi keräilijäksi ajautuminen – kaikki tulee selvitettyä ilman turhaa hoppua muun tarinoinnin lomassa. Hienot ja hullut sivuhenkilöt, kuten Karabekianin luokse muuttava määrätietoinen nelikymppinen leski Circe Berman, täydentävät sulavaa kertomusta hyvin.

Voisi sanoa, että Siniparrassa Vonnegut on leipälajinsa parissa. Tämän vonnegutmaisempaa romaania ei juuri ole. No jaa – Mestarien aamiainen pääsee kyllä lähelle. Eli jos Vonnegut maistuu, maistuu Sinipartakin, mutta kyllä tästä suosituksen kehtaa lähettää kenelle tahansa laatusatiirista kiinnostuneelle.

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää maantiepyöräilystä, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 305 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...