Mikael Melan ja Jussi Antti Saarinen: Sokrateen syöksypusku : jalkapallon filosofiaa

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Jalkapallon MM-kisavuoden pirteimpiä kirjallisia ilmestyksiä on Jussi Antti Saarisen ja Mikael Melanin toimittama artikkelikokoelma Sokrateen syöksypusku : jalkapallon filosofiaa. Kirjassa yhdeksän nuoren polven suomalaisfilosofia kirjoittaa kukin omasta näkökulmastaan pelien kuninkaasta. Kolmeen osaan jaettu teos tarkastelee jalkapalloa niin pelaajan näkökulmasta kuin esteettisenä elämyksenäkin. Myös jalkapallon kannattajakulttuuria eritellään parin artikkelin verran.

Leikin käsitteen avaaminen tuntuu olevan monelle kirjoittajalle avain jalkapallon selittämiseen. Pelille tuo merkityksen sen säännöt ja niiden rajoissa toimiminen. Toiset taas lähtevät siitä, että järjellistä selitystä jalkapallon vetovoimalle ei edes tarvita. Hurjimmillaan jalkapallo-ottelua verrataan jopa primitiivisiin metsästäjä-keräilijöiden selviytymisstrategioihin. Oma osansa on kannattajilla ja kannattamisella. Miten filosofi vastaa väitteeseen, jonka mukaan jalkapalloseuran kannattaminen voidaan perustella rationaalisin argumentein?

Kaikki kirjan artikkelit ovat erinomaisesti kirjoitettuja. Kukaan filosofeista ei sorru pahaan akateemiseen jargoniin tai kuivakkaan jaaritteluun, ja vaikka lähdeviittauksia onkin runsaasti kunnollisen tieteellisen tavan mukaisesti, yhdistää kirjan jokaista artikkelia tietty rentous, leikkisyys ja hyväntuulisuus. Rakkaasta lajista kirjoittaminen on ollut ilmeisen mukava akateeminen haaste.

Sokrateen syöksypusku on mukavan erilainen jalkapallokirja. Se on helposti lähestyttävä filosofinen teos, ehkä joillekin portti kohti muuta filosofista tutkimusta. Kaikkiaan tämän kirjan lukeminen oli oikein mukavaa. Siis vahva suositus!

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää maantiepyöräilystä, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 275 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...