Heikki Kännö: Sömnö

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Kun Isak Severin sai valmiiksi taiteilija Werner H. Bergerin elämäkerran, hän oli tyytymätön: Bergerin suvun tarinaa ei oltu vielä kerrottu kunnolla. Hän alkoi uuden urakan, jonka lopullisena päämääränä oli selostaa kaikkine taustoineen se, mitä Sömnön saarella lopulta tapahtui. Alkaa yli sadan vuoden sukukro­nikka, joka kulkee Bergerien itävaltalaisten juurien kautta Pariisiin ja Le Havreen, sieltä Belgian Kongon savannien syvyyksiin, ja lopulta natseja kar­kuun Ruotsiin. Elämäkerturi Isak Severin pyrkii selittämään, miten nämä kaikki sukulaisten seikkailut lopulta heijastuvat Wernerin elämäntyöhön ja valintoi­hin.

Heikki Kännöä ei ainakaan voi syyttää kunnianhimon ja mielikuvituksen puut­teesta. Sömnö on huima tarina lukuisine sivupolkuineen ja esoteeris-mystisi­ne maailmankatsomuksineen. Tutustumme oman henkensä jatkuvasti alttiiksi laittavaan keksijään, 127-vuotiaaksi elävään vihreäpukuiseen mieheen, halun ja elämänvoiman muusaan, arkkienkeleihin, runoilijoihin, saarten henkiin. Yksi vaikuttavimmista episodeista on Bergerin ja hänen kumppaniensa hullu oop­peraprojekti, jossa monituntinen kokonaistaideteos valmistellaan ja esitetään yhden ainoan kerran varta vasten tähän tarkoitukseen rakennetussa ooppera­talossa – Kinshasassa. Koko kirjassa kuuluu ja vaikuttaa Richard Wagnerin Nibelungin sormus -oopperatetralogia, josta Werner H. Berger hakee jatku­vasti uutta intoa työlleen.

Sömnö on valloittavan omaperäinen tiiliskiviromaani, jonka juonenkäänteitä on hankala arvata etukäteen. Heikki Kännö kertoo saaneensa romaanin loppu­kohtauksesta ilmestyksenomaisen näyn ja kuvitellut kirjan kirjoittavan sen jäl­keen itsensä. 11 vuotta siihen meni.

[S]ujuvan tarinankuljetuksen tunnistaa siitä, että se hengittää itsenäisesti eikä kysele lupaa käänteilleen.

Sömnö on omalakinen, oikukas. Selittääkö se lopulta kuitenkaan mitään, jää lukijan tulkittavaksi. Matka on melkoinen. Suosittelen.

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää maantiepyöräilystä, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 290 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...