Eero Ojanen ja Dag Ulv: Suomen myyttiset linnut

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Kansikuvassa olevat metsä, korppi ja täysikuu ovat klassisia aiheita, kun puhutaan luonnon mystiikasta. Tämä kirja puhuu kuitenkin enemmän myyteistä ja ihmisten uskomuksista kuin luonnosta tai linnuista.

Tekijäkin muistuttaa heti alussa, että teos ei pyri kertomaan tietoa todellisista linnuista ja niiden elämästä vaan tarinoista ja uskomuksista. Tämä ei häiritse, mutta Kalevalan ”sotka” on niin tärkeässä roolissa ja tunnetusti telkkä, että sen olisi suonut olevan kuvassa tukkasotkan sijaan.

Linnut ovat olleet entisaikoina ennustajia, viestintuojia ja kahden maailman välikappaleita. Enteistä onni ja kuolema nousevat erityisesti esiin, lajiryhmistä varislinnut ja vesilinnut saavat eniten sivuja.

Teos vie lukijan kauas menneisyyteen. Silloin luonnon merkkejä luettiin ja niihin uskottiin välillä liiankin vakavasti. Kontrasti nykyisyyteen on suuri, 2000-luvulla luonnosta vieraantuminen vain kiihtyy ja moni tarkastaa säätilan älypuhelimestaan, eikä katsomalla ulos.

Daga Ulvin maalaukset ovat näyttäviä, linnut kuvataan suurina ja ilmekkäinä. Joistain tulee mieleen enemmän henkilö- kuin eläinkuvat. Kuvien ympärille on helppo kuvitella kaikenlaisia tarinoita.

Mielenkiintoinen teos, joka saa miettimään uskomuksia myös henkilökohtaisella tasolla.

(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Joni

Vuodesta 2007 Kirjavinkkeihin kirjoittanut Joni Sundström lukee monipuolisesti. Intohimoinen luonnon tutkiminen ja retkeily ovat elämäntapoja, joten luontokirjat kiinnostavat erityisesti. Kotisivut: Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...