Saara Henriksson: Syyskuun jumalat

Syyskuun jumalat

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Paul Herzog, amerikkalainen unkarilaisin sukujuurin, saapuu Budapestin yliopistoon opettamaan taidetta. Hän asuu vanhassa talossa, jota remontoi samalla mieleisekseen.

Talo tuntuu vähän omituiselta ja jossain vaiheessa Paul herää ihmettelemään, monennessako kerroksessa hän itse asiassa asuu.

Epäluuloisena hän kurkistaa uudelleen sisäpihan kuiluun. Kerroksia on sisäpihalta katsottuna yksi enemmän kuin kadulta. Miten se on mahdollista, onko kyseessä hahmotushäiriö, tai optinen harha?

Tämä epäselvyys kerroksista ei jää ainoaksi mysteeriksi Budapestissä. Läheinen Andrássy-katu vaihtaa yllättäen nimeään. Eräänä päivänä se onkin Népköztársaság útja, ja on ilmeisesti aina ollut.

Tuntuu kuin Budapest ympärillä muuttuisi ja siinä sivussa ihmiset. Suunta ei myöskään ole parempaan, vaan kaikki käy synkemmäksi: asenteet kovenevat, suhtautuminen ulkomaalaisiin ja akateemikoihin muuttuu jyrkemmäksi.

Jokin kuitenkin pysyy ja se on kummallinen Syyskuun jumalat -boheemiryhmä, joka kokoontuu illanviettoihinsa. Paulin tutustuttaa ryhmään mystinen naapurin ukko Ishmael Gábor, joka muistaa Unkarin kansannousun ajat 1950-luvulta, jolloin Paulin sukulaiset asuivat vielä Unkarissa.

Syyskuun jumalia on vaikea lukea heijastelematta sitä Unkarin tämän hetken oloihin. Se on selvästi rakkauskirje Budapestille, mutta rakkaus on ristiriitaista ja vaikka osa kirjan Budapest-kuvauksesta houkuttelee luokseen, osa työntää kauemmaksi – näin varmasti Viktor Orbánin Unkaria tarkastellessaan moni Budapestin ystäväkin kokee.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 268 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...