Johan Egerkrans: T-rex och andra tyrannosaurier

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Johan Egerkransin muinaisiin eläinlajeihin keskittyneet kirjat ovat olleet poikkeuksellisen onnistuneita lastentietokirjoja sekä sisällöltään että kuvitukseltaan. Koska Egerkransin uusin teos ei vaikuta toistaiseksi olevan suomennettavien teosten listalla, niin tällä kertaa on tyytyminen alkuperäiskieliseen teokseen.

Kuten kirjan nimestäkin voi päätellä, tällä kertaa Egerkrans keskittyy tyrannosaureihin, joista tunnetuin on tietysti Tyrannosaurus rex. ”Hirmuliskojen kuningas” oli kuitenkin vain viimeisin jäsen tyrannosaurien ryhmässä, joka oli olemassa yli 100 miljoonan vuoden ajan ja johon kuului hyvin erinäköisiä ja -kokoisia eläimiä noiden vuosimiljoonien aikana. Kirjassa tutustutaan muiden muassa Aviatyrannis nimiseen eläimeen, joka ei ollut paljon kotikissaa suurempi.

Egerkrans myös valottaa alan tutkimusta. Viimeiset 20 vuotta ovat olleet paleontologian saralla mielenkiintoisia, sillä erityisesti Kiinasta on löytynyt paljon uusia eläinlajeja, jotka valottavat tyrannosaurien varhaista historiaa. Näiden löydösten myötä on myös varmistunut se näkemys, että monet tyrannosaureista olivat itse asiassa höyhenpeitteisiä.

Ennen kaikkea olen iloinen, että kirjassa on kiinnitetty erityistä huomiota eri dinosaurusryhmien välisiin sukulaisuussuhteisiin. Tyrannosaurit kuuluivat esimerkiksi Coelusaureihin, ryhmään johon kuuluvat myös nykyiset linnut. Tyrannosaurus rex on siis läheisempää sukua meille niin tutulle pikkuiselle peipolle kuin vaikkapa allosaureihin kuuluvalle jättiläismäiselle lihansyöjälle Giganotosaurukselle.

T-rex och andra tyrannosaurier on lyhyesti oikein erinomaista jatkoa Egerkransin aikaisemmille kirjoille, ja mielestäni jopa ylittää ne. Toivoa siis sopii, että kirja myös suomennetaan ja että Egerkrans jatkaa suositun kirjasarjansa parissa. Suosittelen!

(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Titta Lindström

Titta Lindström on graafinen suunnittelija ja kuvittaja, joka käyttää vapaa-aikansa mieluusti kirjojen parissa. Sarjakuvat ovat sydäntä lähellä, mutta lukulistalle pääsee säännöllisesti myös tietokirjallisuus, erityisesti muistelmat ja elämäkerrat herättävät kiinnostusta. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...