Bohumil Hrabal: Tanssitunteja aikuisille ja edistyneille

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Vanha suutari puhuttelee nuorta kaunista neitiä ja tuleekin samalla kertoneeksi, ehkä pyytämättä tai ainakin puolivahingossa, ummet ja lammet koko pitkästä elämästään pikkupoikien pyssyleikeistä korpraalin uraan Itävalta-Unkarin armeijassa ja sittemmin moniin muihin seikkailuihin. Bohumil Hrabalin Tanssitunteja aikuisille ja edistyneille on varsin kokeilevaa kirjallisuutta. Koko kirja koostuu yhdestä ainoasta virkkeestä – tai oikeastaan jopa vajaasta virkkeestä, sillä kirja ei pääty pisteeseen.

Kirjan takakansi antaa loistavan luonnehdinnan puhujasta: “[K]irjan päähenkilö on maineeltaan epämääräinen vanha suutari ja sotilas Pepin.” Epämääräinenpä hyvinkin, sillä ainakin omien juttujensa mukaan suutari olisi ehtinyt 70 vuotensa aikana kokemaan yhtä ja toista. Hän on palvellut keisaria ja presidenttiä, ollut sodassa ja monenlaisissa hommissa suutaroinnista oluen panemiseen. Suutarilla on silmää ja korvaa elämän pienille ja suurille iloille naiskauneudesta kapakoihin ja lauluihin. Jatkuvasti hän tarjoilee kirjaviisaita opetuksia unien tulkinnasta ja lemmentaidoista, ja aina hän on selvinnyt voittajana kaikissa kokemuksissaan.

Tanssitunteja aikuisille ja edistyneille on hulvaton, elämänmakuinen, riemukas pikku helmi. Ei kukaan varmaankaan pysy perillä kaikessa Hrabalin ideatulituksessa, mutta siinäpä onkin yksi kirjan kiinnostavimpia elementtejä. Kun lukija vielä nauraa (todellakin! nauraa!) suutarin edelliselle mälväisylle, on Hrabal siirtynyt jo irtovitsistä seuraavaan tarinanlankaan, joka saattaa olla pituudeltaan parin sanan huomautuksesta pariin sivuun. Hrabalin tajunnanvirtaa ei ole suinkaan hankala lukea, eikä pitkään pötköön kirjoitettua kirjaa kannata säikähtää. Hrabalin tyylissä on jotain samaa kuin José Saramagon tavassa valuttaa suupielestään varsinaisen tarinankerronnan sivuun hilpeitä ja satiirisia kommentteja.

Tanssitunteja aikuisille ja edistyneille on jälleen yksi ihan vahingossa kirjastosta löytynyt kirja. Taas kerran onni oli myötä. Suosittelen!

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää maantiepyöräilystä, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 233 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...