Jaakko Heinimäki: Taskuetiikka

Taskuetiikka

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Moraali ja etiikka, arvot ja hyveet ovat vakavia asioita. Jopa niin vakavia, että tuntuu jotenkin sopimattomalta kutsua niitä käsittelevää kirjaa hauskaksi. Jaakko Heinimäen uutusteos Taskuetiikka on kuitenkin muiden hyvien ominaisuuksiensa lisäksi hauska kirja, niin jäljittelemätöntä Heinimäen teksti on. Vain pari kertaa se pilke silmäkulmassa tuntuu hieman tyylirikolta tai tekemällä tehdyltä.

Heinimäki on etiikkaan ja uskonnonfilosofiaan erikoistunut teologi, ei siis varsinainen filosofi. Hän lähestyykin aiheitaan kristinuskon ja erityisesti luterilaisuuden kannalta, mutta tuntuu kyllä osaavan filosofian historiansakin ainakin päällisin puolin. Kirja lähtee liikkeelle moraalin, arvojen ja hyveiden yleisesittelyllä ja käsittelee sitten kristillisen etiikan kannalta joitakin ajankohtaisia erityiskysymyksiä, kuten eutanasiaa, kuolemanrangaistusta, sijaissynnytystä ja kiusaamista.

Oman lukunsa saa myös luterilainen työmoraali, joka ei Heinimäen näkemyksen mukaan olekaan velvollisuudentuntoista raatamista, jossa koko muu elämä jää sivuun: työhulluus kuuluu paremminkin myöhäisempään, kalvinistiseen lähestymistapaan kuin aitoon luterilaisuuteen. Lopuksi Heinimäen kirja taas tarttuu yleisempiin aiheisiin puhuen myötätunnosta, pahuudesta ja rakkaudesta.

Taskuetiikka on helpostikin yhdeltä istumalta luettava kirja, koska Heinimäen tyyli on helppotajuista ja lukijaystävällistä. Mietittävää se kuitenkin jättää pidemmäksi aikaa.

Tuija

Olen Tuija ja kirjat ovat kuuluneet olennaisesti elämääni jo yli 50 vuoden ajan. Työurakin sijoittui kirjastoihin, joten lapsuuden haave kirjojen ympäröimästä elämästä on toteutunut. Rakastan laatukirjallisuutta, tyttökirjoja ja hyviä dekkareita. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 301 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...