Milka Luhtaniemi: Tauoton

Tauoton

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Runoilija ja dramaturgi Milka Luhtaniemi on julkaissut toisen kokoelmansa. Esikoinen Kirnu oli mielenkiintoinen, mutta koin sen vaikeaksi. Teoksen sirpaleisuus oli kovin vaikeaselkoista, mutta ei kuitenkaan liian tuskastuttavaa. Yleisesti Kirnusta pidettiin paljon; sitä saattaa hyvillä mielin sanoa arvostelumenestykseksi. Minäkin uskaltauduin tarttumaan uuteen Tauoton-kokoelmaan.

Tyyli on tuttua esikoisesta. Luhtaniemi asettelee säkeensä väljästi, eikä kirjoita sivuja tukkoon. Ensimmäisenä huomio kiinnittyy tekstin pienuuteen sivuilla. Miksi se on näin pientä? Sisältöön päästyäni huomaan runojen minän puhuttelevan, asettuvan jonkinlaiseen suhteeseen runojen sinän kanssa. Heti ensimmäisenä: “joskus välillämme tauoissa / on ihmisen tausta / joskus niissä talvehtii toinen”

Lukemissani runoissa on viime aikoina ollut paljon luontokuvausta. Niin tässäkin, Luhtaniemen runoissa on metsää ja kevättalvea. Myös musiikkia, soittajia ja rytmiä, on päätynyt sivuille. Tauoton tuo tosiaan mieleen Kirnun: tässäkin on kaunista kieltä ja kiehtovia huomioita, mutta kokonaisuus tuntuu pakenevan. Mutta ovathan nämä hienoja:

joskus vain jäädä kysymään itseään
ennen sateen ääntä sateen tuoksu

Tai tämä:

löytää yksi vääjäämätön asia ja korvata se toisella
tutustua sattumaan, miten se jää soimaan

Kauniisti aseteltujen sanojen ystävien kannattaa tutustua Tauottomaan; kyllä Luhtaniemi osaa säkeitä muotoilla taitavasti.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 294 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...