Tee itse : terveyssnapsit, -viinit ja -liköörit

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Luonnon yrttien, kasvisten ja hedelmien terveellisyys on tunnettu pitkään, ja niinpä myös monenlaisilla niistä uutetuilla terveysjuomilla on vuosisataiset perinteet. Eräät yrtit auttavat vilustumiseen, toisten uskotaan helpottavan ruoansulatusta. Joistakin on apua lemmennostatuksessa… Tee itse : terveyssnapsit, -viinit ja -liköörit on reseptikirja luonnonlääkinnästä kiinnostuneille. Erilaisten yrttijuomien tekemisen ei ole tarpeen olla kovin vaikeaa.

Kauniisti kuvitettu kirja on helposti lähestyttävä. Reseptit ovat selkeitä ja sopivan yksinkertaisia. Erilaisia reseptejä löytyy väkevistä viinoista viineihin ja etikoihin kattavasti. Jokaisen juoman yhteydessä kerrotaan myös, mihin vaivaan tai tarpeeseen sen uskotaan auttavan. Kiireisen kokkaajan aikatauluun terveysjuomien valmistaminen ei sovi, sillä juomien valmistusajat vaihtelevat tyypillisesti muutamista viikoista kuukausiin.

Muutama huomautus kirjaa lukiessa nousee mieleen. Ensinnäkin kirjassa esiteltyjen muutamien väkiviinareseptien toteuttaminen on hivenen hankalaa, sillä Suomesta pirtun hankkiminen ei oikein onnistu. Samassa yhteydessä mainittu laimennussuhde 1:1,5 ei myöskään voi tarkoittaa puolta litraa pirtua ja puoltatoista litraa tislattua vettä. Toinen ensinäkemältä hieman outo juttu on kirjan reseptien järjestys. Ne ovat kyllä ihan järjestyksessä, nimittäin saksalaisen alkuteoksen mukaisessa aakkosjärjestyksessä.

Kirjan alussa todetaan, että itsehoidon ei pitäisi korvata lääkärintutkimuksia ja mahdollisia sairauksien hoitoon määrättyjä reseptilääkkeitä. Lisäksi pitää muistaa, että kyse on alkoholijuomista, joten kohtuukäytön unohtaminen kumoaa tietenkin halutut terveysvaikutukset. Perinnereseptien tehosta ei ole useimmiten varmaa näyttöä, mutta oli miten oli, kyllähän näistä joitakin voi jos ei muuten niin vain maunkin vuoksi kokeilla.

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää maantiepyöräilystä, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 249 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...