Kurt Vonnegut: Teurastamo no 5

Osta kirja itsellesi

Billy Pilgrim on mies, joka osaa liikkua ajassa. Hän on välillä perheensä parissa, sodan tiimellyksessä Dresdenin pommituksen keskellä tai näytteillä pienille vihreille olennoille planeetalla nimeltä Talfamadore.

Teurastamo no 5:ssä kerrotaan paljon kuolemasta, mutta siitä — ja nimestään — huolimatta se ei ole raaka kirja. Ennemminkin seikkailunomainen tarina, josta löytyy huumoria, satiiria, ajankuvaa sekä syvällisempää ajattelua. Oman lisämakunsa tuo niin se käy -mantra, joka esiintyy aina kuolemasta kerrottaessa.

Kirjassa kerrotaan paljon sodasta, kun taas Billyn aikamatkailu sekä ulkoavaruuskokemukset vievät tieteiskirjallisuuden puolelle. Lukemisen jälkeen huomasin hämmästeleväni, kuinka hyvin kaikki nitoutui yhteen. Ehkäpä avaimena tälle on päähenkilön olemus ja luonteenpiirteet, jotka säilyvät joka tilanteessa samankaltaisina.

Sivuosassa esiintyy myös tieteiskirjailija Kilgore Trout, joka tulee Vonnegutin myöhäisemmässäkin tuotannossa tutuksi. Alkuperäiskielellä vuonna 1969 ilmestynyt Teurastamo no 5 on hänen ensimmäinen suomennettu teoksensa.

Joni

Vuodesta 2007 Kirjavinkkeihin kirjoittanut Joni Sundström lukee monipuolisesti. Intohimoinen luonnon tutkiminen ja retkeily ovat elämäntapoja, joten luontokirjat kiinnostavat erityisesti. Kotisivut: Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.