Joe Haldeman: Loputon sota

Loputon sota

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Joe Haldeman osallistui Vietnamin sotaan ja vuonna 1974 ilmestynyt Loputon sota onkin helppo nähdä kuvauksena Vietnamin sodan mielettömyydestä. Tässä kirjassa sotaa tosin käydään ulkoavaruuden asukkeja, tauruslaisia vastaan, kaukana avaruudessa. Sodan syyt ovat epäselviä, eikä tauruslaisiin saada kontaktia.

William Mandella joutuu ensimmäisten joukossa sotaan mukaan, kun sotilaiksi värvätään yliopistojen älyllistä eliittiä. Mandella selviää taisteluista hengissä, mutta kärsii silti: pitkät valoa nopeammat matkat avaruuteen sotimaan ja takaisin tarkoittavat, että maassa aikaa kuluu pahimmillaan satoja vuosia. Kotiin voi palata, mutta ei siellä ketään ole odottamassa.

Loputon sota on sodanvastaisen kirjallisuuden klassikoita. Sillä on kummalli­set piirteensä, joista monet liittyvät seksuaalisuuteen (Haldeman on itsekin myöntänyt kirjan näkemyksen homoseksuaalisuudesta primitiiviseksi), mutta sen pohjavire on oivallinen. Sankareita ei juhlita, sodan mielettömyyttä ja koko sotakoneiston järjettömyyttä korostetaan sen sijaan ahkerasti. Haldemanin tyyli on yksinkertaisen pureva.

Lukemani vuoden englanninkielinen pokkari vuodelta 1976 on sisällöltään ilmeisesti vähän vajaa. Täydellinen The Forever War, sellaisena kuin Haldeman sen alunperin ajatteli, on julkaistu englanniksi vasta vuonna 1997, joten oletan, että vuonna 1990 ilmestynyt suomennos on silloisten englannin­kielisten laitosten tapaan puutteellinen. Suosittelisin siis lukemaan jonkun tuo­reemman englanninkielisen laitoksen, mikäli englanninkielisyys ei ole ongelma.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 236 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...