Pertti Koskimies ja Markus Varesvuo: Tiesitkö tämän linnuista?

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Tiesitkö, että palokärjen on hakattava noin 100 000 iskua ennen kuin pesäkolo on valmis tai että punakuirin on tutkittu lentäneen yli 10 000 kilometriä yhtä soittoa? Pöllö kuulee myyrän sijainnin sentilleen, ja valtamerilinnut löytävät pienen kotisaarensa keskeltä ulappaa hajun perusteella. Tiesitkö tämän linnuista -teos vastaa nimikkokysymykseensä mitä erilaisimmin tavoin.

Lento, laulu, lisääntyminen, muutto ja talvehtiminen. Kirjassa käsitellään lintujen elintapoja hyvin yksityiskohtaisesti. Runkona on vuodenkierto sekä eri lajien käyttäytyminen eri tilanteissa. Se tarjoaa paljon uutta myös kokeneelle harrastajalle. Harvoin on tullut edes miettineeksi, miksi jotkut runsaslukuiset lajit parveilevat ja toiset eivät.

Tiesitkö tämän linnuista osoittaa, että tavalliset lajit ovat käyttäytymiseltään yhtä mielenkiintoisia kuin harvinaisemmat. Moni on huomioinut talitiaisen laulun muuttuneen, mutta ne osaavat myös rytmittää lauluaan taustamelun kanssa. Peippo ja räkättirastas kuuluvat tuttuihin pihalajeihin, mutta niiden pesintään liittyy erikoisia asioita.

Koskimiehen teksti kertoo tiukkaa tieteellistä asiaa, mutta sopivan rennolla tyylillä esitettynä. Välillä hän yltyy vahvaan tunnelmointiin: ”metsät räjähtävät linnunlauluun ja siiveniskuihin hädin tuskin yhden kuunkierron kuluessa”. Kirjan kuvitus on Markus Varesvuon tuttua laatutyötä. Runsas ja monipuolinen kuvitus parantaa kirjan luettavuutta.

Suositeltava kirja kaikille linnuista kiinnostuneille sekä niille, jotka haluavat tutustua siivekkäiden kiehtovaan elämään tarkemmin. Sopisi hyvin vaikka lintukurssin lähdeteokseksi.

”Linnut voivat hyvin – ihmiset voivat hyvin.”

Joni

Vuodesta 2007 Kirjavinkkeihin kirjoittanut Joni Sundström lukee monipuolisesti. Intohimoinen luonnon tutkiminen ja retkeily ovat elämäntapoja, joten luontokirjat kiinnostavat erityisesti. Kotisivut: Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 307 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...